Ako volite tahini, onda će vam se dopasti činjenica da lako i brzo možete da ga napravite u svojoj kuhinji, a ni novčana ušteda nije zanemarljiva stavka. Što se tiče kvaliteta, biće bolji od onog iz radnje, a svakako i svežiji :)
Tahini je pasta napravljena od prženog susama i koristi se u mediteranskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. Upotrebljava se samostalno kao namaz, ili kao glavni sastojak humusa, alve, baba ganuša, kao preliv za salate i na puno različitih načina.
Tahini je pasta napravljena od prženog susama i koristi se u mediteranskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. Upotrebljava se samostalno kao namaz, ili kao glavni sastojak humusa, alve, baba ganuša, kao preliv za salate i na puno različitih načina.
U Americi je tahini prisutan na tržištu zdrave hrane od prve polovine 20.veka, a kod nas je stigao decenijama kasnije, ali je odmah prihvaćen.
Susam je uvažen sastojak na našem podneblju, ali u drugačijoj formi - kao neizbežan začin kod slanih peciva i kao glavni sastojak slatkih štanglica od susama. To je dobro, jer je susam izuzetno koristan i bogat vitaminima i mineralima, a njegovom svakodnevnom upotrebom možemo da popravimo svoje zdravlje. Kažu da je dovoljno pojesti dve kašike tahinija dnevno. Mogu da ga jedu i deca, uz oprez - jer može da bude izvor alergije.
Sastojci:
Ovo je mera za jednu malu teglicu, ili količina za 1-2 obroka.
Priprema:
Dobro zagrejati tiganj "na suvo", na tihoj vatri, zatim, dodati semenke susama i stalno mešajući pržiti nekoliko minuta, dok semenke ne počnu da pucketaju. Skloniti s vatre i još malo mešati dok je tiganj vruć. Voditi računa da susam ostane svetle boje i da se ne prepeče. Ostaviti da se ohladi.
Za mlevenje susama ne koristiti "nutribullet", već običan blender ili čoper.
U blender staviti ohladjene semenke susama i samleti ih. Skinuti susam sa stranica blendera pa opet samleti. Potom dodavati kašiku po kašiku maslinovog ulja i prstohvat soli. Miksati i dodavati po malo ulja sve dok ne budemo zadovoljni gustinom namaza.
Tahini čuvati u poklopljenoj staklenoj teglici u frižideru. Ukoliko se bude odvojilo ulje - izmešati pre upotrebe. Rok trajanja? Pominje se mesec dana, ali ne mogu da tvrdim, jer nikad nisam napravila više od količine koju mogu da potrošim za nekoliko dana.
- 150 g susama
- ~ 6 kašika maslinovog ulja
- prstohvat soli
Ovo je mera za jednu malu teglicu, ili količina za 1-2 obroka.
Priprema:
Dobro zagrejati tiganj "na suvo", na tihoj vatri, zatim, dodati semenke susama i stalno mešajući pržiti nekoliko minuta, dok semenke ne počnu da pucketaju. Skloniti s vatre i još malo mešati dok je tiganj vruć. Voditi računa da susam ostane svetle boje i da se ne prepeče. Ostaviti da se ohladi.
Za mlevenje susama ne koristiti "nutribullet", već običan blender ili čoper.
U blender staviti ohladjene semenke susama i samleti ih. Skinuti susam sa stranica blendera pa opet samleti. Potom dodavati kašiku po kašiku maslinovog ulja i prstohvat soli. Miksati i dodavati po malo ulja sve dok ne budemo zadovoljni gustinom namaza.
Tahini čuvati u poklopljenoj staklenoj teglici u frižideru. Ukoliko se bude odvojilo ulje - izmešati pre upotrebe. Rok trajanja? Pominje se mesec dana, ali ne mogu da tvrdim, jer nikad nisam napravila više od količine koju mogu da potrošim za nekoliko dana.
Super! Hvala za recept. Već poduže želim da istražim mogu li danapravim tahini kod kuće, i nikako da stignem. Sad znam. Thanks!
OdgovoriIzbrišiMolim i drugi put :)
OdgovoriIzbrišiVidećeš koliko je jednostavno.