Pileća čorba




Ceo ručak u jednoj čorbi ;)

Pileća supa, poznato je, podiže imunitet. U čorbu možemo staviti sve što imamo od povrća, a takvim obrokom dobijamo odlično izbalansiranu ishranu.

Sastojci:
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 300 g pilećeg filea
  • 2 manje šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 manja tikvica
  • 2-3 krupnija cvetića karfiola ili brokolija
  • 60 g graška
  • 60 g boranije 
  • 2 krompira srednje veličine
  • komad celera
  • 1-2 kaf. kaš. soli
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
završna nota:
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 žumance
  • 1 kašika iseckanog peršuna i mirodjije

Od piletine koristim samo belo meso bez kože, bilo da je reč o grilovanju, pohovanju, ili o supama, pa je tako i u ovom receptu.

Razmera mesa i povrća bi trebalo da bude ujednačena, od svega po malo, tako da nijedan ukus ne preovladava, a da zajedno čine harmoniju ukusa. Čorba se kuva "na gusto", a gustina se ne postiže dodavanjem, recimo, cele glavice karfiola, već samo 2-3 cvetića.

Priprema:

Očistiti meso od opnica i masnoće ako je ima, isprati pod tekućom vodom i posušiti kuhinjskom hartijom, a zatim ga iseći na sitne komade. 

Početi od dinstanja sitno seckanog crnog luka, na malo ulja i na tihoj vatri, dok ne bude omekšao. Na luk staviti isečenu piletinu, pa dinstati nekoliko minuta. Obavezno mešati da se ne bi zalepila za dno šerpe, s obzirom da nema tečnosti. Zatim dodati na kolutiće iseckanu i sitno rendanu šargarepu i na kolutiće iseckan koren peršuna, pa dinstati dok sastojci u šerpi ne budu obojeni narandžastom bojom. 

Tada dodati na kockice iseckanu manju tikvicu, boraniju i grašak. Nastaviti s dinstanjem i mešanjem, pa dodati na kockice iseckan krompir, iseckane cvetiće karfiola i na kraju dodati sitno izrendan celer. Kratko prodinstati, pa zatim preliti povrće toplom vodom, tek da bude pokriveno. Nikako ne preterivati s vodom, jer je bolje dodati je ako iz šerpe bude isparila, nego previše sipati. 

Začiniti čorbu biberom. Kuvati na tihoj vatri 40 minuta. Isključiti ringlu, a čorbu posoliti i ostaviti na toploj ringli. Dodati iseckane peršun i mirodjiju - na kraju kuvanja ukoliko su začini sveži, ili na polovini kuvanja ukoliko su sušeni. Proveriti da li je čorba dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Pomešati mileram i žumance, pa u tankom mlazu sipati u čorbu, stalno mešajući, što će joj dati finu konzistenciju. 

Ova čorba se ne podgreva. Ako i ostane od ručka za večeru, mada sumnjam, jesti "sa sobne temperature".  













4 komentara:

  1. Mene u kuči svi zadirkuju da bih mogla da živim na čorbama i kupusu. Što je istina. Tako da i ova čorba za mene predstavlja super recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ništa lepše, a ni zdravije, od dobre nemasne čorbe ili potaža :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma, bas si sve ovo fino slozila, divne boje i prava vitaminska corbica.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala :)

    Mnogo volimo ovakve čorbice i vrlo često ih kuvam. Uz čorbu napravim, recimo, gibanicu i bogovski smo ručali :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF