Ovo je, ujedno, zgodan način da spanać pojedu i oni koji ne vole varivo od spanaća.
Sastojci:
testo:
- 1 žumance
- 4 kašike vode
- 250 g namenskog brašna
- 1 kaf. kaš. soli
- 110 g putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 125 g svežeg spanaća
- 5 jaja
- 1 kaf. kaš. soli
- 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 360 g milerama ili pola-pola s mlekom
- 125 g feta sira
- 60 g tvrdog žutog sira
Na slikama je kiš s nadevom od 3 jaja, za 2 osobe. Proporcionalno sam smanjila sve ostale sastojke. Polovinu testa sam upotrebila, a polovinu ostavila u frižideru za drugo jelo.
U odnosu na količinu nadeva koji sam pripremila - prečnik posude je 20 cm.
Testo možemo umesiti dan ranije i držati u frižideru. Spanać možemo očistiti i oprati uveče.
Priprema:
Priprema testa
Izmešati žumance i vodu. U činiju prosejati brašno, pa dodati so i kockice putera koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Utrljati jedno u drugo prstima, pa dodati žumance s vodom. Umesiti testo rukama, dodajući po malo ekstra brašna, ukoliko bude bilo potrebno. Zamotati testo u foliju i ostaviti 1 sat u frižideru.
Priprema nadeva
Baby-spanać je nežniji od klasičnog spanaća, pa ćemo ga koristiti svežeg. Oprati ga u hladnoj vodi i skinuti drške, a zatim ga krupno iseći. Nama blizak izraz je "nadvoje, natroje", dakle, bez velikog usitnjavanja. Ukoliko je spanać stariji, krupnijih listova, obavezno ga prokuvati posle čišćenja i pranja. Dobro ga ocediti rukom i krupno iseći.
Očistiti i iseći crni i beli luk.
U dubljem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati crni i beli luk. pa dinstati nekoliko minuta, dok luk ne bude omekšao. Dodati isečen spanać i dinstati nekoliko minuta sve zajedno. Skloniti tiganj s vatre i ostaviti da se ohladi.
Mikserom umutiti jaja u odgovarajućoj činiji, pa dodati so, biber, mileram, izmrvljen feta sir i ohladjen spanać.
Postavljanje testa
Prvi način:
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom kružno razvući testo veličine unutrašnjosti posude u kojoj će se peći i 3 mm debljine. Podmazati okruglu posudu, a zatim postaviti testo po dnu i obodu i izbockati ga viljuškom.
Drugi način:
Podmazati okruglu posudu. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući testo debljine 3 milimetra. Obeležiti dnom posude krug, pa ga iseći i postaviti na dno iste posude. Iseći testo za ivicu posude i postaviti ga, a prstima spojiti, štipkajući, sve sastave. Izbockati testo viljuškom.
U medjuvremenu zagrejati rernu na 180°C.
Sipati pripremljen nadev preko testa i odozgo posuti izrendanim žutim sirom. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 40 minuta, dok kiš ne bude porumeneo.
Ovo jelo se zbog spanaća ne podgreva i ne ostavlja za sutra.
Sef jos nikako da zavoli spanac, ali ovaj tartic bih sama poruckala!:))) ps. fotkice su veoma lepe!:)))
OdgovoriIzbrišiHvala :))
OdgovoriIzbrišiKod mene svi vole spanać na sve načine i u svim kombinacijama, ali kad ovaj kiš zamiriše iz rerne, svakog časa neko svrati u kuhinju da vidi kad će biti gotovo :))
Divno, fantastično prikazan i opisan recept.
OdgovoriIzbrišiOvo je jedan od najboljih blogova posvećenih kulinarstvu!
Hvala na lepim rečima :)
Izbriši