Krem-supa od bundeve i praziluka




Za ljubitelje krem supe još jedna zdrava, lagana i zasitna obrok-supa od samo dve vrste povrća - bundeve i praziluka. Volim i forsiram ovakav način ishrane, posebno zgodan u danima kad imamo mnogo obaveza, a jeli bismo kvalitetno, toplo, kašasto i brzo pripremljeno jelo. Na kraju, ali ne manje značajno - jeftino jelo. 

Sastojci:
  • 150 g praziluka 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400 g očišćene bundeve
  • ~500 ml vode ili bujona
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
završna nota:
  • ~100 g kisele pavlake
  • 1/2 kaf. kaš. mlevene paprike
  • 2 kaf. kaš. bundevinih semenki

Količine su za 2 osobe. 
Bez pavlake imaćemo posnu supu, koju možemo zakiseliti sokom od limuna.
Ukoliko smo na restrikciji, supu možemo pripremiti bez ulja, tako što ćemo isečeno povrće preliti vodom i skuvati, a dalje nastaviti kao što je napisano u receptu.

Priprema:

Očistiti bundevu, pa je iseći na manje komade.

Očistiti praziluk, preseći ga po dužini i dobro isprati pod mlazom vode, ulazeći vodom izmedju listova. Iseckati ga.

Na tihoj vatri zagrejati ulje, dodati praziluk i mešajući dinstati nekoliko minuta. 
Dodati isečenu bundevu, pa naliti vodom ili bujonom da povrće bude pokriveno. Dovesti do ključanja, smanjiti vatru, pa tiho kuvati oko 40 minuta, dolivajući vodu ukoliko bude bilo potrebno, da je bude tik iznad povrća.

Ohladiti supu nekoliko minuta, pa povrće i deo tečnosti prebaciti u blender. Višak tečnosti zadržati u šerpi i dodati na kraju, ako bude bilo potrebno. Dodati biber, so i mileram, pa izmiksati. Proveriti da li je supa dovoljno slana, pa dosoliti. Ako je previše gusta, dodati još malo tečnosti, ili tople vode. Ja sam, recimo, kuvala oljušten krompir za pire u isto vreme kad i supu, pa sam je razredila vodom u kojoj se kuvao krompir. 

Servirati supu i začiniti je mlevenom paprikom i iseckanim semenkama.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF