Vanilin krem




Vanilin krem je osnovni krem kome možemo menjati ukus i boju dodavanjem instant kafe u prahu, čokolade i slatke pavlake. Krem serviramo u činijici ili čaši i kombinujemo sa svežim sezonskim voćem.  
Krem se priprema istom brzinom kao i puding iz kesice, pa bi mu trebalo dati prednost zbog kvaliteta i ukusa.

Sastojci:
  • 350 ml punomasnog mleka
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 1/2 - 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kaf. kaš. putera

Navedene količine su za 2 porcije krema.
Gustina ovog krema nije pogodna za filovanje torte. 

Priprema:

Na vrlo tihoj vatri zagrejati 300 ml mleka.

U činijici izmešati dva žumanceta s 3 kašike šećera i vanilin šećerom. Naizmenično dodavati 50 ml hladnog mleka i 3 kašike gustina, stalno mešajući. Mera za šećer i gustin je supena kašika koja nije prepunjena, ali nije ni sasvim ravna, već s malim "stomakom". Procediti smesu kroz cediljku za supu u metalnu ili vatrostalnu činijicu, da bi bila savršeno glatka.

Polovinu proključalog mleka sipati preko smese u činijici, promešati i vratiti u šerpu s mlekom. Vratiti na ringlu i kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta dok se krem ne zgusne. 
Ukoliko ima grudvica odmah procediti dok je krem vruć, jer će se hladjenjem zgušnjavati. Dodati komadić putera i dobro promešati. 

Šerpu s kremom potopiti do polovine u veću šerpu s ledenom vodom i mešajući ohladiti krem. Drugi način je da krem prebacimo u čistu i suvu vatrostalnu činiju, koju ćemo pokriti plastičnom folijom i ostaviti po strani dok se krem ne bude ohladio.

Čuvati u frižideru. Pre upotrebe krem razraditi mikserom ili metlicom.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF