Krem se priprema istom brzinom kao i puding iz kesice, pa bi mu trebalo dati prednost zbog kvaliteta i ukusa.
Sastojci:
- 350 ml punomasnog mleka
- 2 žumanceta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike gustina
- 1/2 - 1 kesica vanilin šećera
- 1 kaf. kaš. putera
Navedene količine su za 2 porcije krema.
Gustina ovog krema nije pogodna za filovanje torte.
Na vrlo tihoj vatri zagrejati 300 ml mleka.
U činijici izmešati dva žumanceta s 3 kašike šećera i vanilin šećerom. Naizmenično dodavati 50 ml hladnog mleka i 3 kašike gustina, stalno mešajući. Mera za šećer i gustin je supena kašika koja nije prepunjena, ali nije ni sasvim ravna, već s malim "stomakom". Procediti smesu kroz cediljku za supu u metalnu ili vatrostalnu činijicu, da bi bila savršeno glatka.
Polovinu proključalog mleka sipati preko smese u činijici, promešati i vratiti u šerpu s mlekom. Vratiti na ringlu i kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta dok se krem ne zgusne.
Ukoliko ima grudvica odmah procediti dok je krem vruć, jer će se hladjenjem zgušnjavati. Dodati komadić putera i dobro promešati.
Šerpu s kremom potopiti do polovine u veću šerpu s ledenom vodom i mešajući ohladiti krem. Drugi način je da krem prebacimo u čistu i suvu vatrostalnu činiju, koju ćemo pokriti plastičnom folijom i ostaviti po strani dok se krem ne bude ohladio.
Čuvati u frižideru. Pre upotrebe krem razraditi mikserom ili metlicom.
Nema komentara:
Objavi komentar