Omiljena salata koja ide uz svako jelo - bilo da je u pitanju jelo s krompirom, pasta na 100 načina, ili sočni komad mesa :) Nekada je ova "zelena apoteka" važila kao sezonska salata, a u današnje vreme je ima tokom cele godine. Pomaže u borbi s nesanicom ukoliko je jedemo uveče.
Sastojci:
- 1 manja glavica zelene salate
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike soka od limuna
- prstohvat soli
Sa glavice salate skinuti oštećene i uvele listove ukoliko ih ima, a zatim poskidati zdrave listove, onoliko koliko je potrebno za salatu. Dobro ih isprati pod mlazom hladne vode, ulazeći vodom i u nabore na listovima. Ostaviti na cediljci da voda otkaplje.
Salata se ne seče nožem, a ne stavlja se ni ceo list u usta, pa bi je trebalo iscepkati na veličinu zalogaja koji staje na viljušku.
U posebnoj posudici sastaviti sok od limuna, so i maslinovo ulje, pa ih dobro izmešati.
Salatu prebaciti u činiju, zaliti prelivom i odmah poslužiti, jer su začinjeni listovi salate vrlo osetljivi i brzo će uvenuti. Preliv možemo pripremiti nešto ranije, salatu možemo oprati ranije, ali to dvoje sastaviti tek pred posluženje.
Nema komentara:
Objavi komentar