Puževi od sira




Ne zna se da li je lepše komponovao, kuvao ili jeo :) Kada je 1986. godine iz štampe izašao gastronomski dnevnik Vokija Kostića, bila je to vrlo popularna knjiga s receptima, kojoj su se mnoga domaćinstva obradovala znajući da je autor umeo da spremi jela iz celog sveta. Knjiga je bila u mojoj porodici od prvog izdanja, pa smo dugi niz godina pripremali fine delicije prema Vokijevim zapisima.
"Puževi od sira" je jednostavan i ekonomičan recept koji se brzo priprema i ne zahteva nikakvo kulinarsko umeće i iskustvo. Ovo pecivo je uvek zapaženo na svečanoj trpezi, pa je kod mene neizostavan deo jelovnika prilikom prazničnih okupljanja i sedeljki.

Sastojci:
  • 10 listova svežih tankih kora (2 x 5 kora)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
nadev:
  • 200 g feta sira
  • 2 jaja
  • 3 kašike kisele pavlake 20% mm
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat bibera

Navedene mere su za 2 savijače od po 5 kora, ili za 28-30 isečenih puževa. U originalnom receptu stoji "kore za gibanicu", ali meni je to nekako previše testasto, tako da sam se opredelila za tanke kore. 

Priprema:

U činiji mikserom lagano umutiti 2 jaja, zatim dodati 3 kašike kisele pavlake. Posoliti. Odmah odvojiti 4 kašike smese za finale. U činiju dodati 200 g izmrvljenog feta sira i mikserom lagano sjediniti. 

U činijici izmešati ulje i mleko. Pripremiti četkicu za mazanje kora.

Na pleh od rerne postaviti hartiju.

Za svaku savijaču odvojiti po 5 tankih kora i držati ih pokrivene da se ne bi osušile. 


Uključiti rernu da se greje na 190° C. 

Nadev podeliti na 2 jednaka dela. 

Prvu koru namazati uljem i mlekom, pa preko nje staviti drugu koru. Namazati je uljem, mlekom i rasporediti 1.5 kašiku nadeva. Staviti treću koru i namazati je uljem, mlekom i nadevom. Ponoviti isto sa 4. i 5. korom. Važno je da ne natapamo kore, jer će se tanke kore brzo i vrlo lako opustiti i deformisati. To bi ujedno bio i savet da brzo završimo s mazanjem kora. 

Čvrsto saviti savijaču po dužoj ili kraćoj strani, prema izboru. Oštrim nožem seći komade debljine 1.5-2 cm. Redjati ih pljoštimice na pleh s malim razmakom. Na svako parče staviti po 1 kašičicu odvojenog nadeva s jajima i pavlakom. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći dok puževi ne porumene. Ispečeno i ohladjeno pecivo pokriti da se ne bi osušilo, a sve što je preostalo čuvati u posudi s poklopcem u frižideru. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF