Mađarska supa s pečurkama




Ljubitelji pečuraka neće ostati ravnodušni prema receptu u kome se prepliću arome karamelizovanog luka, pečuraka, mirodjije, mlevene paprike i svih ostalih sitnih dodataka koji daju punoću ovoj pikantnoj supi.

Sastojci:
dinstane pečurke:
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 350 g svežih šampinjona
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
supa:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 1 vršna kašika brašna
  • 1 kašika mlevene paprike
  • oko 600 ml tople vode ili domaćeg bujona
  • 1 kašičica iseckane sveže ili sušene mirodjije 
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1/2 kašičice soli
finale:
  • 2 kašike kisele pavlake
  • peršun ili mirodjija za dekoraciju

Navedene mere su za 2 bogate porcije supe.  Izostaviti kiselu pavlaku i puter ako je u pitanju posna varijanta supe.
Da bi supa bila crvenija dodati 50 ml gustog soka od paradajza, ne više od toga, ili 1 kašičicu koncentrovanog paradajza, na primer Solo Pomodoro Mutti. 

Priprema:

Dinstane pečurke:

Pripremiti povrće, oprati ga, očistiti i iseckati. Polovinu pečuraka iseckati na listiće, a polovinu na kockice, recimo, klobuk seći na listiće, a drške na kockice.

U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje i puter, zatim dodati sitno isečen crni luk i dinstati ga desetak minuta dok ne dobije smedju boju, ili se blago karamelizuje. Dodati iseckan beli luk i nastaviti s dinstanjem minut-dva. Dodati iseckane pečurke i dinstati desetak minuta, sve dok ne ispari tečnost koju će pečurke pustiti. Dodati so i biber, skloniti s ringle i ostaviti po strani.

Priprema supe:

Zagrejati 600 ml vode ili bujona, koji može biti od mesa ili povrća. Kocke za supu ne koristiti.

U šerpi na tihoj vatri zagrejati puter i ulje. Dodati brašno i stalno mešajući pržiti par minuta, dok brašno lagano ne požuti. Dodati mlevenu papriku i odmah sipati toplu vodu ili bujon, stalno mešajući dok se tečnost i brašno ne budu sjedinili. Ako su se formirale grudvice, obavezno procediti. Posoliti i dodati sitno iseckanu mirodjiju. Dodati pripremljene, dinstane, pečurke, promešati, sačekati da supa provri, poklopiti i smanjiti vatru na vrlo tiho. Kuvati 20 minuta povremeno mešajući, jer će se brašno lepiti za dno šerpe. Ukoliko postoji potreba za redjom supom, dodavati po malo vruće vode do željene gustine. 

Skloniti s vatre, pa dodati iseckan peršun i proveriti da li je supa dovoljno slana. Kiselu pavlaku možemo izmešati sa supom, a možemo je i odvojeno servirati. 

Supu poslužiti odmah uz tostiran hleb. Ova supa se ne podgreva.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF