Čorba od tikvica i krompira




Vrlo ukusna i okrepljujuća čorba, koja može da zameni ceo obrok. Brzo se priprema i ne zahteva mnogo angažovanja, pa je dobar izbor onih dana kada imamo posla preko glave, a jesti se mora :) 

Naročito prija posle nekoliko mrsnih dana i svakako u leto, kad je potreba za laganom hranom posebno izražena.

Sastojci:
  • 4 krompira srednje veličine
  • 4 tikvice srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ili ulja od semena groždja
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš mirodjije (sveže ili sušene)
završna nota:
  • 2 kašike milerama
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Količine govore o srazmeri i odnosu navedenih sastojaka, koje možemo da umanjimo ili povećamo.

U posnoj varijanti izostaviti mileram, a čorbu zakiseliti sokom od limuna.

Priprema:

Očistiti i oprati povrće. Kod tikvica sa izraženim semenom odstraniti sredinu i iseckati samo čvrst deo.

Na ulju, na tihoj vatri, prodinstati glavicu sitno seckanog crnog luka. Iseći tikvice na kockice i staviti preko luka. Pobiberiti i dodati seckanu mirodjiju. Poklopiti i dinstati, povremeno mešajući, na tihoj vatri oko 5 minuta. Tikvice će pustiti svoj sok i u njemu će se dinstati. Skloniti s vatre da se nežne tikvice ne bi pretvorile u kašu.

Istovremeno skuvati u lagano posoljenoj vodi krompir isečen na kockice. S obzirom da je isečen brzo će se skuvati, ali voditi računa da se ne prekuva. Pomoću rešetkaste kašike prebaciti kockice krompira u šerpu s tikvicama i naliti vodom u kojoj se krompir kuvao, u količini koja je potrebna da bi čorba ostala gusta. Probati, pa dosoliti ukoliko je potrebno. 

Zajedno kuvati, istiha, još 5 minuta. Skloniti s vatre, pa dodati mileram i peršun. Kockice povrća bi trebalo da ostanu kockice, odnosno, da se ne pretvore u kašu i pire.

Zbog krompira čorbu ne bi trebalo podgrevati i ne bi trebalo da bude ostavljena za sutradan.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF