Ovaj potaž od vrlo zdrave mahunarke nije popularan na našem podneblju, premda je izuzetno dobar spoj ukusa u tanjiru, a kao i svaka krem-supa može da bude ceo obrok.
U ovakvoj formi kašice, grašak možemo davati i deci koja su dorasla da ga jedu.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 300 g graška
- 1 kaš. maslinovog ulja
- 1 kaš. putera
- 1 čen belog luka
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 1 kaf. kaš.soli
- 500-700 ml vode ili domaćeg bujona
završna nota:
- kisela ili neutralna pavlaka
- sitno seckan peršun ili mirodjija
Mere su za dve porcije. Ukoliko se izostave puter i mileram, biće to savršena, posna krem supa.
Priprema:
Na tihoj vatri zagrejati ulje i puter, pa dodati sitno seckan crni luk. Dinstati, mešajući, dok luk ne bude omekšao, pa dodati grašak i sitno seckan beli luk. Prodinstati, mešajući, nekoliko munuta, pa sipati vruću vodu, ili bujon, tek toliko da pokrije povrće, a u toku kuvanja dolivati još tečnosti, ako bude bilo potrebno. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri 50-60 minuta, ili dok grašak ne bude sasvim omekšao, a tečnosti ostalo malo iznad povrća. Ostaviti nekoliko minuta da se prohladi, pa supu staviti u blender i fino je izmiksati. Možemo je procediti kroz cediljku za supu, kako bi sve opnice sa samlevenih zrna graška ostale na mrežici. Posoliti i pobiberiti, pa proveriti da li je dovoljno začinjena. Dodati iseckan peršun ili mirodjiju. Ukoliko postoji potreba da supa bude razredjenija, dodati malo vrele vode.
Servirati uz bruskete istrljane belim lukom i nakapane maslinovim uljem, kao i uz kiselu pavlaku.
Nema komentara:
Objavi komentar