Sastojci:
- 500 - 600 g očišćenog karfiola
- 1/2 kašičice soli za kuvanje karfiola
- 1 kašičica putera za podmazivanje posude
- 30 g putera
- 1 kašika ulja
- 2 ravne kašike brašna
- 4 dl mleka
- 1/4 kašičice muskatnog oraha
- prstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1 žumance
- 1 kašičica svežeg peršuna
Recept je za 2 osobe.
Priprema:
Karfiol oprati ulazeći vodom ispod "krošnje", zatim ga razdvojiti na cvetiće i odseći zadebljale delove. Skuvati karfiol u slanoj vodi, vodeći računa da se ne prekuva i ne raspadne. Bocnuti ga posle 10 minuta, proveravajući koliko je skuvan. Ocediti karfiol i ostaviti na cediljci da otkaplje. Vrlo je važno da bude dobro ocedjen, da ne bi razredio bešamel sos.
Zagrejati 4 dl mleka.
Zagrejati puter i ulje na tihoj vatri, dodati brašno i mešati minut, dva. S obzirom da ima dovoljno masnoće i da je vatra vrlo tiha, brašno neće pregoreti.
Dodavati brašnu, malo po malo, mešajući, toplo mleko. Uvek sačekati da se sos zgusne pre dodavanja sledeće količine mleka, jer možda neće biti potrebno sve mleko. Ukoliko se čini da je sos previše gust, dodati još malo mleka. Posoliti tek nešto više nego što bismo inače, zato što će u kombinaciji s karfiolom biti taman. Oprezno, jer bolje je da jelo bude neslano nego preslano. Svakako probati sos, pa dosoliti ako je potrebno.
Dodati biber i muskatni orah, promešati i skloniti s vatre.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Posle nekoliko minuta u prohladjen sos umešati žumance i peršun. U nedostatku svežeg peršuna stavila sam prstohvat suvog bosiljka i ukus je bio fantastičan. Improvizacija je, često, pun pogodak :)
Manju vatrostalnu posudu namazati puterom.
Na dno posude poredjati cvetiće karfiola u jednom redu, pa ih preliti umakom i staviti u zagrejanu rernu da se zapeku, otprilike 15-20 minuta. Ako je potrebno, ako se proces gratiniranja sporo odvija, pojačati temperaturu rerne do 200°C.
Servirati toplo.
Ukoliko smo predvideli meso, recimo piletinu ili krmenadle, ispržićemo ga dok se karfiol bude gratinirao u rerni.
Nema komentara:
Objavi komentar