Krem-supa od spanaća




Preukusna obrok-supa za ljubitelje spanaća i spanać pripremljen na drugačiji način u odnosu na navike s našeg podneblja. Ovo je važno za sve one koji nisu ljubitelji variva od spanaća, pa bi im ovakav način pripreme, možda, više odgovarao.

Problematična oksalna kiselina u spanaću:
Poznate su blagodeti koje imamo upotrebom spanaća u ishrani, ali je manje poznato da spanać ne bi trebalo jesti previše često, da bi vodu u kojoj se kuvao spanać trebalo baciti, drške potpuno ukloniti s listova i obavezno kombinovati spanać s mlekom i mlečnim proizvodima, a sve to zbog oksalne kiseline, koja izuzetno šteti bubrezima i reumatskim promenama. Isto je i s blitvom. Za više informacija posetiti stručne sajtove.

U svetlu takvih saznanja nastao je recept koji sledi, a koji je sasvim bezbedan za jelo.

Sastojci:
  • 100 g očišćenog i skuvanog spanaća 
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 kaš. maslinovog ulja
  • 1/4 manjeg korena celera
  • 400 ml vode
  • 150 ml mleka
završna nota:
  • 1 kašika gustina (kukuruznog skroba)
  • 50 ml mleka
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1/4 kaf. kaš. sveže izrendanog muskatnog oraha
  • 1 kaf. kaš. soli

Količine su za dve osobe. Krem-supu poslužiti s kiselom pavlakom.

Priprema:

Očišćen spanać oprati i kuvati 5 minuta u vrlo malo neslane vode. Ocediti ga, a vodu baciti.

Očistiti luk i celer.

Na ulju, na tihoj vatri, izdinstati sitno isečen crni luk, pa mu dodati na kockice isečen celer i naliti vrućom vodom. Dodati skuvan, ocedjen i krupno isečen spanać. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri 15-20 minuta. Začiniti biberom, muskatnim orahom i solju. 

U činijici razmutiti kašiku gustina s 50 ml mleka, pa dodati kuvanom spanaću, kao i preostalo mleko. Promešati i nastaviti s kuvanjem još desetak minuta. Zbog gustina supu mešati malo češće. Skloniti s vatre i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi.

Pripremiti krutone

Supu izmiksati štapnim mikserom, ili u blenderu. Proveriti i doterati ukus. Servirati uz mileram i krutone, koje bi trebalo staviti u poslednji čas, da ne bi omekšali u krem supi.

Ova supa se ne podgreva i ne ostavlja za sutra.











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF