Pravljenje domaćih kora ne zahteva mnogo vremena, jeftino je i brzo rešenje, koje nam je pristupačno u svako doba. U odnosu na industrijske kore za lazanju, kvalitet, ukus i mekoća nakon pečenja su značajno bolji. Kore možemo razvijati prema veličini i obliku svog pleha, a nije potrebno kuvanje listova tokom slaganja lazanje, ukoliko nisu sasvim osušeni.
Sastojci:
- 3 jaja
- 400 g namenskog brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kaf. kaš. soli
- 3 kašike hladne vode (po potrebi)
- 1 jaje
- 140 g namenskog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 2 kašike hladne vode (po potrebi)
Pola mere je za 4 lista testa veličine 16 x 22 cm i debljine 1.5 mm, za lazanju za 2 osobe. Na slikama u receptu je izrada testa od polovine mere.
Puna mera je za veći pleh i za više kora i slojeva.
Priprema:
U činiju prosejati brašno. Umutiti jaje viljuškom i dodati so.
Napraviti udubljenje u brašnu i sipati umućeno jaje. Dodati maslinovo ulje. Rukom mesiti testo u činiji, a ukoliko je potrebno dodati par kašika vode. Nije svako jaje iste veličine, a nije ni svako brašno istog kvaliteta, pa se može javiti potreba za još malo tečnosti.
Kontinuiranim mešenjem, prvo u činiji a zatim na dasci, dobićemo čvrsto i elastično testo. Brašno za posipanje radne površine nije ušlo u gore navedenu količinu.
Pokriti testo i ostaviti ga da miruje 15 minuta.
Za to vreme napraviti šablon od kartona prema merama posude u kojoj ćemo slagati lazanju.
Podeliti testo na 4 jednaka dela, pa svaki deo tanko razviti i iskrojiti koru pomoću šablona. Kore-listove poredjati na ravnu površinu do upotrebe, ili dok se ne budu osušili.
Stajanjem će se kore sušiti, dehidrirati i smanjivati se, pa ukoliko ih nećemo odmah upotrebiti, obavezno iseći malo šire i duže listove, a kad se budu skupili biće taman za posudu koju smo izabrali.
Ostaviti listove da se osuše s jedne strane, a zatim ih okrenuti na drugu stranu. Ostatke testa, restlove, iseckati na rezance i osušiti, pa sačuvati za neku supu.
Sveže testo za lazanju nije potrebno prethodno kuvati.
Nema komentara:
Objavi komentar