Vrlo ukusno toplo predjelo, prilog ili glavno jelo uz finu mesnu supu. Brzo i lako se priprema, pa je dovoljno samo 30 minuta za spravljanje ovog jela.
U receptu iz moje stare knjižice dat je jednostavan način kako da od minijaturnog kupusa pripremimo veliki obrok :)
Sastojci:
- 500 g prokelja
- 100 g suve šunkaste slanine
- 100 g gauda sira
- 1 kašika ulja
- prstohvat bibera
- prstohvat soli
- 250 ml vode
- 1/2 kašičice soli
Količine su za dve osobe ako je "zapečeni prokelj" glavno jelo.
Priprema:
Sa prokelja skinuti oštećene listove, pa ga oprati. Staviti 250 ml vode da prokuva, posoliti je i dodati prokelj, pa ga kuvati oko 10 minuta. Ocediti. Ukoliko se prokelj prekuva ili pripremi nakon zamrzavanja, razvija gorčinu.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Sitno iseći 100 grama mesnate, suve, slanine. U tiganj staviti kašiku ulja, pa ga zagrejati na tihoj vatri, a zatim dodati iseckanu slaninu i lagano je propeći. Dodati prokelj, posoliti i pobiberiti, pa dobro sve izmešati i skloniti s vatre.
U manju vatrostalnu posudu staviti prokelj sa slaninom. Iseći gaudu na šire trake, pa ih složiti preko prokelja u obliku mreže. Staviti u zagrejanu rernu koliko da se sir otopi. Servirati odmah.
Ovo jelo se ne podgreva.
Nema komentara:
Objavi komentar