Zapečeni prokelj




Vrlo ukusno toplo predjelo, prilog ili glavno jelo uz finu mesnu supu. Brzo i lako se priprema, pa je dovoljno samo 30 minuta za spravljanje ovog jela.
U receptu iz moje stare knjižice dat je jednostavan način kako da od minijaturnog kupusa pripremimo veliki obrok :)

Sastojci:
  • 500 g prokelja
  • 100 g suve šunkaste slanine
  • 100 g gauda sira
  • 1 kašika ulja
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
kuvanje prokelja:
  • 250 ml vode
  • 1/2 kašičice soli

Količine su za dve osobe ako je "zapečeni prokelj" glavno jelo.

Priprema:

Sa prokelja skinuti oštećene listove, pa ga oprati. Staviti 250 ml vode da prokuva, posoliti je i dodati prokelj, pa ga kuvati oko 10 minuta. Ocediti. Ukoliko se prokelj prekuva ili pripremi nakon zamrzavanja, razvija gorčinu.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Sitno iseći 100 grama mesnate, suve, slanine. U tiganj staviti kašiku ulja, pa ga zagrejati na tihoj vatri, a zatim dodati iseckanu slaninu i lagano je propeći. Dodati prokelj, posoliti i pobiberiti, pa dobro sve izmešati i skloniti s vatre. 

U manju vatrostalnu posudu staviti prokelj sa slaninom. Iseći gaudu na šire trake, pa ih složiti preko prokelja u obliku mreže. Staviti u zagrejanu rernu koliko da se sir otopi. Servirati odmah.

Ovo jelo se ne podgreva.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF