Vrlo lagan desert i što je važno brzo se sprema, a peče tek desetak minuta. Reč je o jednostavnom biskvitu s pavlakom i malinama. Uz malo truda - puno dobrog ukusa. Sve je zastupljeno za pravi užitak: korica od tankog biskvita, nežna pavlaka i aromatična svežina koja dolazi od voća.
Sastojci:
biskvit:
- 4-5 jaja
- 4-5 kašika šećera
- 4-5 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- malo izrendane limunove kore
- 250-350 ml sveže slatke pavlake
- 2 kašike prah šećera
- 200 g svežih malina
- prah šećer za dekoraciju
Od veličine jaja će zavisiti da li ćemo upotrebiti 4 ili 5 komada. Na slikama je patišpanj od 4 jaja.
Priprema:
Na pleh od šporeta staviti pek papir.
Dobro oprati limun.
Slatku pavlaku dobro ohladiti.
Oprezno oprati maline i ostaviti ih na cediljci da otkaplju dok budemo radili biskvit. Ukoliko koristimo zaledjene maline, odmrznuti ih do pola, uz napomenu da je rolat na slikama pripremljen od svežih malina.
Uključiti rernu da se greje na 175°C.
Odvojiti belanca i žumanca. U činiji dobro umutiti 4 belanca i 4 kašike šećera, koje ćemo dodavati jednu po jednu.
U čvrst šam dodati sasvim malo narendane kore od limuna, koja će osvežiti biskvit svojom aromom. Mikser postaviti na najmanju brzinu i lagano mutiti. Dodavati žumanca jedno po jedno. Dodati kašiku ulja. Dodavati jednu po jednu kašiku brašna.
Na sredinu pleha sipati testo i poravnati ga prema ivicama. Testo je tanko pa ne bi trebalo dugo da se peče, otprilike 10 minuta. Ipak, svako najbolje poznaje svoju rernu, pa nadgledati biskvit i izvaditi ga na vreme.
Pokvasiti i dobro iscediti čistu kuhinjsku krpu, raširiti je pa preko nje prebaciti biskvit iz pleha, skinuti hartiju, urolati ga zajedno s krpom i ostaviti da se ohladi.
Odmotati krpu i iseći krajeve biskvita.
Umutiti ohladjenu slatku pavlaku s 2 kašike prah šećera. Voditi računa da ne bude premućena, jer ako se bude odvojilo mleko od putera, ništa od šlaga. Namazati šlag preko biskvita i složiti maline. Ne preterivati s malinama da ne bi previše ovlažile šlag. Urolati biskvit lagano ga pritiskajući rukom, pa rolat kratko, sat-dva, ohladiti u frižideru, zatim posuti prah šećerom, iseći i servirati.
Stajanjem će pavlaka, očekivano, opadati, a sok iz malina će se širiti i bojiti pavlaku crvenom bojom. Iz tog razloga, ovakav tip kolača nije za dugo stajanje.
Nema komentara:
Objavi komentar