Salata od pasulja




Ako su prebranac i čorbast pasulj zimska jela, onda je salata od pasulja za sva ostala godišnja doba i toplije vreme :) Recept je iz moje stare knjižice koja obuhvata hladnu kuhinju i jela koja se mogu pripremiti ranije i poslužiti kao prilog, glavno jelo, ili kao ukusni detalji hladnog bifea. 

Sastojci:
  • 150 g belog, krupnog pasulja (izmereno pre kuvanja)
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • 1 glavica crvenog ili žutog luka srednje veličine
  • 1 krupan čen belog luka
  • 1/2 manje veze peršuna
  • 1/2 kašičice suve nane
preliv:
  • 4 kašike jabukovog sirćeta
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera

Navedene mere su za 2 porcije salate. Salata će biti posno jelo ako izostavimo kuvana jaja. 

Priprema:

Uveče potopiti prebrani i isprani pasulj hladnom vodom da nabubri. Povesti računa da bude dovoljno vode, da se ne bi dogodilo da pasulj upije svu tečnost i ostane suv. 

Ukoliko nismo potopili pasulj uveče, potopiti ga u toku dana - barem na sat vremena.

Ocediti pasulj i staviti ga u šerpu u kojoj će se kuvati. Sipati hladnu vodu da pasulj ogrezne, pa zagrejati do ključanja, smanjiti vatru i kuvati dok zrna ne omekšaju, uz nalivanje vruće vode po potrebi. Ne soliti. Kuvanje može potrajati dva sata. Periodično proveravati u kojoj fazi je zrno pasulja i da li je mekano. Ne bi trebalo da pasulj bude prekuvan, jer će se u toku dalje pripreme pretvoriti u kašu. Zrna pasulja bi trebalo da budu "al dente", ili čvrsta pod zubima, ali jestiva. 

Ako smo pasulj skuvali nekoliko sati ranije, neka ostane u svojoj vodi do završne pripreme, eventualno u frižideru ako je čekanje duže. 

Kuvati jaja 10-15 minuta da bi bila tvrdo kuvana. Preliti ih hladnom vodom i oljuštiti. Iseći na četvrtine.

Oljuštiti i iseckati crni i beli luk.

Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom i fino iseckati peršun.

Skuvan i ohladjen pasulj procediti i pomešati s crnim i belim lukom, peršunom i izmrvljenom suvom nanom. Pikantno začiniti prelivom - jabukovim sirćetom, maslinovim uljem, solju i biberom. Ne štedeti s prelivom da salata ne bi ostala suva. U receptu su tačne mere za navedenu količinu pasulja, a svako povećanje iziskuje srazmerno povećanje svih sastojaka.

Ostaviti salatu najmanje 1 sat da stoji. Zatim ponovo začiniti po ukusu i ukrasiti jajima. 
U nedostatku vremena za kuvanje pasulja, upotrebiti pasulj iz konzerve. 













1 komentar:

  1. Isprobano na Kulinarici :)

    Cool Chef liljanailieva
    01.06.19. 21:01
    Savrsena obrok salata.. savrsena

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF