Krompir je kasno stigao na evropski kontinent, tek sa španskim moreplovcima, ali je vrlo brzo osvojio važno mesto u našim kuhinjama. Bilo da je kuvan, pečen ili pržen - ukusnim i sočnim jelima s krompirom nema kraja :)
Posebno se radujem mladim krompirićima, njihovom sladunjavom ukusu i tankoj, hrskavoj kori, bez ikakve bojazni da će biti premasni - jer ih odavno ne pržim u dubokom ulju nego ih pečem u rerni, a različitim začinima menjam ukus jela.
Sastojci:
- 800 g mladih krompirića
- 3 kašike ulja
- 2 čena belog luka
- 2 grančice mirodjije
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Navedene mere su za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li su mladi krompirići samostalan obrok uz finu salatu, ili prilog uz meso.
Priprema:
Mlade krompiriće oprati, pa ih očistiti četkom za povrće, ili grubom stranom čistog kuhinjskog sundjera. Isprati ih i osušiti čistom kuhinjskom krpom.
Uključiti rernu da se greje na 200° C.
Sitnije krompiriće ostaviti u komadu, a krupnije prepoloviti po dužini. Oljuštiti i sitno iseckati beli luk.
U većoj činiji pomešati ulje, sitno seckan beli luk i biber, dodati krompiriće i dobro izmešati. Posudu za pečenje premazati uljem i ako je potrebno postaviti pek-papir.
Redjati krompiriće u posudu za pečenje u jednom sloju. Preostalo začinjeno ulje, ako ga ima, preliti preko krompirića. Staviti posudu u zagrejanu rernu i peći dvadesetak minuta, ili dok krompirići fino ne porumene. Okrenuti ih, odnosno promešati, bar jednom za vreme pečenja. Ukoliko volimo ukus manje pečenog belog luka, posućemo ga preko krompira tek u poslednjoj trećini njegovog pečenja, a možemo upotrebiti i beli luk u prahu. Bocnuti krompir i ako je pečen izvaditi posudu iz rerne.
Isprati mirodjiju pod hladnom vodom, posušiti je kuhinjskom hartijom i sitno iseckati. Iscediti sok od polovine limuna. Preliti krompiriće sokom i posuti mirodjijom. Posoliti i dobro promešati. Servirati odmah.
Na slikama se uz krompiriće nalaze tartar sos i pohovane svinjske šnicle, o kojima je već bilo reči na odvojenim temama.
Nema komentara:
Objavi komentar