Krompirići s mirodjijom i limunom




Krompir je kasno stigao na evropski kontinent, tek sa španskim moreplovcima, ali je vrlo brzo osvojio važno mesto u našim kuhinjama. Bilo da je kuvan, pečen ili pržen - ukusnim i sočnim jelima s krompirom nema kraja :)
Posebno se radujem mladim krompirićima, njihovom sladunjavom ukusu i tankoj, hrskavoj kori, bez ikakve bojazni da će biti premasni - jer ih odavno ne pržim u dubokom ulju nego ih pečem u rerni, a različitim začinima menjam ukus jela. 

Sastojci:
  • 800 g mladih krompirića 
  • 3 kašike ulja
  • 2 čena belog luka
  • 2 grančice mirodjije
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera

Navedene mere su za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li su mladi krompirići samostalan obrok uz finu salatu, ili prilog uz meso. 

Priprema:

Mlade krompiriće oprati, pa ih očistiti četkom za povrće, ili grubom stranom čistog kuhinjskog sundjera. Isprati ih i osušiti čistom kuhinjskom krpom. 

Uključiti rernu da se greje na 200° C. 

Sitnije krompiriće ostaviti u komadu, a krupnije prepoloviti po dužini. Oljuštiti i sitno iseckati beli luk. 

U većoj činiji pomešati ulje, sitno seckan beli luk i biber, dodati krompiriće i dobro izmešati. Posudu za pečenje premazati uljem i ako je potrebno postaviti pek-papir. 

Redjati krompiriće u posudu za pečenje u jednom sloju. Preostalo začinjeno ulje, ako ga ima, preliti preko krompirića. Staviti posudu u zagrejanu rernu i peći dvadesetak minuta, ili dok krompirići fino ne porumene. Okrenuti ih, odnosno promešati, bar jednom za vreme pečenja. Ukoliko volimo ukus manje pečenog belog luka, posućemo ga preko krompira tek u poslednjoj trećini njegovog pečenja, a možemo upotrebiti i beli luk u prahu. Bocnuti krompir i ako je pečen izvaditi posudu iz rerne.

Isprati mirodjiju pod hladnom vodom, posušiti je kuhinjskom hartijom i sitno iseckati. Iscediti sok od polovine limuna. Preliti krompiriće sokom i posuti mirodjijom. Posoliti i dobro promešati. Servirati odmah. 
Na slikama se uz krompiriće nalaze tartar sos i pohovane svinjske šnicle, o kojima je već bilo reči na odvojenim temama. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF