Pohovane punjene palačinke




Iz moje kulinarske knjižice sledi recept za fantastične pohovane palačinke, koje možemo poslužiti kao predjelo ili glavno jelo. Kombinacija klasičnog testa za palačinke, aromatičnog nadeva s piletinom i pečurkama, a sve to umotano u hrskavi omotač od prezli nagoveštava pravu gurmansku gozbu. Kalorije ne brojati :) 

Sastojci:
palačinke:
  • 2 jajeta
  • 160 g mekog brašna
  • 250 ml mleka
  • 110 ml mineralne vode
  • prstohvat šećera
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
nadev:
  • 200 g pilećeg belog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 2 kašike ulja
  • 20 g putera
  • 2 kisela krastavca srednje veličine
  • 1 crvena kisela paprika
  • 150 g kisele pavlake 20% mm
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice soli
pohovanje:
  • 2 jajeta
  • 80 g brašna
  • 150 g prezli
  • ulje za duboko prženje
prilog:
  • tartar sos

Ukoliko iz nekog razloga ne koristimo šampinjone, povećati količinu pilećeg belog mesa na 250 grama. Navedene mere su za 8 palačinki, a ako ispržimo neku više - rasporediti nadev ili višak palačinki nafilovati džemom. 

Priprema:

Priprema palačinki:
U zavisnosti od veličine jaja i kvaliteta brašna, količina brašna može varirati.
Pomešati mleko i mineralnu vodu. Izmeriti i prosejati brašno. U dubljoj činiji mikserom umutiti dva jajeta, dodati prstohvat soli i šećera, pa muteći mikserom malom brzinom naizmenično dodavati brašno i mleko s vodom, vodeći računa da ne bude grudvica. Testo bi trebalo da bude gusto, ali i da se lako razliva, pa podesiti količine mleka i brašna na licu mesta. Namazati tiganj uljem i zagrejati ga na jakoj vatri. Kutlačom sipati testo i ispeći palačinke s obe strane. Neka budu malko, samo malo, deblje nego što su palačinke inače. Izmedju svake sledeće palačinke kanuti par kapi ulja na tiganj. Prohladjene palačinke pokriti da se ne bi osušile dok čekaju dalju pripremu. 

Priprema nadeva:
Pileće meso očistiti od masnoće i žilica, isprati pod hladnom vodom, posušiti na kuhinjskoj hartiji i iseći na kockice 1 x 1 cm.
Šampinjone isprati pod vodom i iseći na četvrtine ako su sitniji, ili na kockice ako su krupniji.
Kisele krastavce i kiselu crvenu papriku iseći sitno.
U dubljem tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje i puter. Dodati kockice piletine, pa dinstati desetak minuta. Dodati šampinjone, poklopiti i dinstati još deset minuta. Skloniti poklopac i mešajući dinstati dok ne bude isparila sva tečnost koju su pustile pečurke. Posoliti, pobiberiti, dodati muškatni orah. Skloniti nadev s vatre i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi. Dodati kiselu pavlaku i iseckane krastavce i papriku. Promešati i proveriti da li je nadev dovoljno slan.

Pohovanje palačinki:
Na sredinu svake palačinke staviti 2 kašike nadeva, preklopiti bočne strane i uviti je kao sarmu. 
U jednu posudu sipati prosejano brašno, u drugu prosejati prezle da bismo dobili najfinije mrvice, a u trećoj viljuškom izmutiti 2 jajeta. Svaku rolnicu uvaljati u brašno sa svih strana, zatim u jaja, pa u prezle. U šerpu sipati toliko ulja da bude do polovine visine urolanih palačinki, pa ga dobro zagrejati na srednje jakoj vatri i stavljati po 2 palačinke preklopom okrenute ka dnu. Nije potrebna dugačka termička obrada zato što su svi sastojci već tretirani, pa palačinke kratko pržiti uz okretanje, tek da spoljni sloj, odnosno poh, porumeni. Izvaditi palačinke na upijajuću hartiju i odmah zatim servirati uz salatu i tartar sos.

Recept za "tartar sos" nalazi se na posebnoj temi.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF