Hrskavom, rumenom, krompiru koji je pripremljen na španski način uobičajena pratnja su "bravas sos", začinjen umak na bazi paradajza, i "aioli" majonez s belim lukom, koji su ovom prilikom spojeni u jedan umak. Prema ukusu i želji možemo nijansirati ljutinu sosa, uz obavezno proveravanje ljutine pre svakog dodavanja kajenske paprike.
Sastojci:
krompir:
- 3 krupnija bela krompira, oko 600 g
- oko 1 l vode za kuvanje krompira
- 1/2 kašičice soda-bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- ulje za duboko prženje
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 sitnija čena pasiranog belog luka
- 1 ravna kašičica slatke mlevene paprike
- prstohvat ljute mlevene paprike
- 2 kašike koncentrovanog paradajza
- 125 ml gustog soka od paradajza
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike majoneza
Navedene mere su za 2 osobe. U vreme posta koristiti postan majonez.
Priprema:
Priprema krompira:
Iako recept sugeriše upotrebu belog krompira, provereno može i sa crvenim. Krompir oljuštiti i isprati, pa iseći na kocke veličine 2.5 x 2.5 cm.
U šerpi zagrejati vodu do ključanja, dodati soda-bikarbonu i kocke krompira. Kad voda ponovo proključa kuvati krompir, odnosno blanširati ga, samo 1 minut. Procediti. Rasporediti krompir u jednom sloju preko čiste kuhinjske krpe i ostaviti da se prosuši na vazduhu. Posoliti ga. Krompir može stajati na sobnoj temperaturi oko 2 sata.
Priprema ljutog sosa:
Beli luk oljuštiti i vrlo sitno izrendisati ili istisnuti kroz presu. Izmeriti sok od paradajza i pripremiti sve začine. U šerpici zagrejati ulje na vrlo, vrlo, tihoj vatri i dodavati ispasiran beli luk, slatku mlevenu papriku, ljutu mlevenu papriku i koncentrovan paradajz, pa promešati i odmah dodati gusti sok od paradajza. Posoliti i kuvati, uz mešanje, 5 minuta dok se sos ne zgusne. Dodati sirće. Prebaciti sos u činijicu, a kad se bude sasvim ohladio dodati majonez, promešati i proveriti da li je sos dovoljno začinjen. Sos možemo napraviti dan ranije i čuvati u frižideru.
Finale:
U većem tiganju na jakoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje, pa smanjiti temperaturu na umereno i dodati sav krompir. Uz povremeno mešanje pržiti oko 20 minuta, ili dok ne bude porumeneo. Izvaditi krompir na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće. Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno. Servirati odmah uz ljuti sos.
Nema komentara:
Objavi komentar