Krekeri od sira




Ovi hrskavi domaći krekeri, neverovatnog ukusa, izazivaju potpunu zavisnost :)

Sastojci:
  • 100 g pšeničnog brašna tip 400
  • 1/2 kašičice soli
  • 60 g putera
  • 100 g kačkavalja
  • 1-2 kašike hladne vode

Od navedenih mera dobićemo oko 30 krekera prečnika 3 cm.

Priprema:

Izvaditi dve kockice leda iz zamrzivača, pa ih staviti u čistu čašu i dodati malo hladne vode. Sitno izrendisati kačkavalj. Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. Pripremiti modlice za sečenje testa prečnika 2, 2.5 ili 3 cm. 

Prosejati brašno u činiju. Dodati so i promešati. Dodati kockice putera. Ako nije kratko stajao na sobnoj temperaturi, iseći ga sitnije da bi brže omekšao i lakše se sjedinio s brašnom. Dodati sitno izrendisan kačkavalj. Rukom umesiti testo koje će biti sipkavo i suvo. Dodati jednu kašiku hladne vode iz čaše i nastaviti s mešenjem. Ako bude bilo potrebno dodati još jednu kašiku vode. Testo će izgledati suvo, ali će vrlo brzo omekšati pod prstima i zato ne preterivati s vodom - da ne bismo kasnije morali da dodajemo još brašna. 

Umesiti testo pa ga zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru 30 minuta.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti testo debljine 3 mm. Testo razvijati preko plastične folije koju smo koristili za zamotavanje. 

Uključiti rernu da se greje na 180° C. 

Skloniti foliju s testa i modlicom seći krekere. Spatulom ih podizati i spuštati s razmakom na pripremljen pleh. Pomoću štapića prečnika 2-3 mm kroz sredinu svakog krekera utisnuti malu rupu. Ja sam se poslužila gornjom stranom kineskog štapića za jelo. Ako se testo bude lepilo za modlicu i štapić - umočiti ih u brašno. 

Peći u zagrejanoj rerni 10-13 minuta, ili dok krekeri ne porumene. Nadgledati proces pečenja jer sitni krekeri mogu vrlo lako da pregore. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF