Djuveč bez mesa




Bogato, vegetarijansko, jelo, koje je odlično rešenje kada na ručku imamo kombinovano društvo, goste koji poste ili su vegetarijanci, i one koji jedu meso, jer se meso, u tom slučaju, može ispeći posebno. Meni je savršeno bez mesa :)

Djuveč se brzo priprema, a kad ga stavimo u rernu završili smo naš deo posla. 


Sastojci:
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 mesnata crvena paprika
  • 1 tikvica, oko 200 g
  • 1 manji patlidžan, oko 200 g
  • 1 veća šargarepa
  • 100 g graška
  • 100 g boranije
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaš.iseckanog peršuna
završna nota:
  • 200-250 ml gustog soka od paradajza
prilog:
  • kockice feta sira ili tofua

Količine su za 2-4 osobe. Posuda za pečenje je ovalni keramički djuveč dimenzija 24 x 34 cm.

Priprema:

Pripremiti povrće: šargarepu oljuštiti i iseći na kockice, tikvicu oljuštiti, preseći i odstraniti seme, pa je iseći na kocke, patlidžan oljuštiti i iseći na kocke, papriku iseckati na trake. Paradajz oljuštiti i iseći na kocke. Grašak i boraniju izvaditi iz zamrzivača. Umesto sveže paprike možemo koristiti pečenu papriku iz zamrzivača.


Opredeliti se za veću, pliću, šerpu, da bi tečnost, koju će povrće pustiti, što pre ukuvala. Staviti nekoliko kašika maslinovog ulja u šerpu i zagrejati na tihoj vatri. 


Iseći na tanka rebarca crni luk, pa ga staviti u šerpu na već zagrejano ulje. Dinstati, mešajući, dok ne omekša. Dodati paradajz i šećer, pa kratko dinstati, a zatim dodavati pripremljeno povrće i dinstati na tihoj vatri, uz mešanje, dok sva tečnost ne bude isparila, a to može da potraje dvadesetak minuta. Posoliti i pobiberiti. Probati da li je povrće dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Iseckati peršun i dodati povrću.


Zagrejati rernu na 190°C.


Posudu u kojoj će se peći đuveč namazati uljem. Krompir oljuštiti i iseći na kriške. Poredjati ga po dnu posude, lagano posoliti i izmešati tako da svako parče krompira bude jednako obloženo solju i uljem. Preko krompira staviti dinstano povrće, pa sipati odozgo 2 dl soka od paradajza. Staviti posudu u rernu. 


Savet: S obzirom da će djuveč u rerni da ključa i prska, ostaviti dovoljno mesta do vrha posude u kojoj će se peći.


Peći oko 50 minuta. Na kraju bi trebalo da tečnost gotovo ispari, a da povrće ne bude suvo i prepečeno. Potrebno je da ostane malo sokova na dnu posude, jer će u toku hladjenja povrće pokupiti svu tečnost. Ukoliko smatrate da je potrebno, promešajte djuveč dok se bude pekao u rerni, ili ga pokrijte alu-folijom. U datom receptu nisam uradila ni jedno ni drugo.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF