Kosani pileći odresci




Autentičan naslov iz mog hrvatskog kuvara predstavlja recept za faširane šnicle od piletine, izvanredno, lagano i brzo pripremljeno jelo, što nam ovih tropskih dana itekako znači :)
Pileće meso možemo pripremiti na najrazličitije načine, pa i ovo jelo može biti neočekivano i zanimljivo iznenadjenje na našem jelovniku.

Sastojci:
  • 500 g pilećeg belog mesa (filea)
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašika slatke crvene paprike
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha
  • 1 ravna kašičica soli
  • 5 kašika neutralne tečne pavlake za kuvanje 20% mm
  • 1 kašika omekšalog ili rastopljenog putera
  • 2 kašike prosejanog brašna
finale:
  • prosejano brašno za valjanje odrezaka
  • ulje za malo dublje prženje
prilog:

Navedene mere su za 8 odrezaka ili za 4 osobe.

Priprema:

Da bi "risi e bisi" i odresci bili spremni u otprilike isto vreme, raditi paralelno na dve ringle. Prvo pristaviti rizi-bizi, a recept za njegovu pripremu se nalazi na posebnoj temi. Iz recepta sam, opravdano, izostavila slaninu. 

Priprema odrezaka:

Pileće meso isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Očistiti masnoću i žilice, iseći meso na komadiće, pa samleti pomoću mašine. Da bih pogurala ostatke mesa kroz mašinu upotrebila sam komadić korice hleba i zbog toga sam smanjila udeo prezli u receptu. U slučaju da nemate mašinu za mlevenje mesa, ne znam kako bi nežna piletina podnela mlevenje u čoperu, pa je onda bolje vrlo sitno iseckati meso. 

U činiju staviti mleveno meso, a zatim dodati slatku crvenu papriku, prezle, so, biber, jaje i muškatni orah. Dobro promešati. U kompaktnu smesu dodati otopljen puter i pavlaku, pa izmešati. Dodati 2 kašike prosejanog brašna, izmešati i proceniti da li je potrebno da smesa bude čvršća, pa dodati još malo brašna. Podeliti na 8 jednakih delova. Svaki deo fino zaokružiti vlažnim dlanovima i malo spljoštiti. 

U šerpici zagrejati ulje za malo dublje prženje. Važno je da temperatura ulja bude umerena, da nam odresci ne bi pregoreli spolja, a iznutra ostali nepečeni. 

Svaki odrezak uvaljati u brašno i pomoću lopatice spustiti na vruće ulje. Pržiti uz okretanje nekoliko minuta sa svake strane. Rumene odreske vaditi na upijajuću hartiju. Odmah servirati uz "risi e bisi" i salatu. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF