Odavno nam je soja porodično bliska, jer je mama pratila trendove, tako da smo bili pioniri kad je soja ušla na velika vrata u beogradske trgovine i u recepte. Volim soju, ali malo zazirem od kad se pominje u kontekstu genetski modifikovane hrane. Umereno je koristim i mnogo manje nego ranije, kad sam pila sojino mleko i jela tofu sir nekoliko puta nedeljno.
Sastojci:
- 200 g sojinih ljuspica
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike iseckanog peršuna
- 2 kašike paradajz-pirea
- 1 kašika senfa
- 1 kaf. kaš. soli
- 1/2 kaf. kaš. bibera
- 1 jaje
- 2 kašike samlevenog lanenog semena
- 1 kriška jučerašnjeg hleba
- 2 kašike maslinovog ulja
- sos marinara
- parmezan
Količine su za 16 većih ćufti, prečnika 5-6 cm. Za spremanje ćufti je potrebno 15 minuta i 20 minuta za pečenje u rerni, dakle, ovo je vrlo brz recept :)
Priprema:
Napraviti sos "marinara" prema receptu koji se nalazi na posebnoj temi. Dok se sos bude krčkao, pravićemo ćufte.
Izmeriti sojine ljuspice, staviti ih u veću posudu i preliti hladnom vodom tek da ogreznu. Neka se natapaju najmanje 10 minuta, a zatim ljuspice prebaciti na cediljku i pritiskati rukom da sva voda izadje. Vrlo je važno da soja bude dobro ocedjena.
Povrće oljuštiti, isprati pod vodom i iseckati.
U veliku činiju stavljati redom: sitno iseckanu glavicu crnog luka, sitno iseckan peršun, iseckan beli luk, izmrvljenu sredinu od parčeta hleba, samleveno laneno seme, dobro iscedjene sojine ljuspice, senf, so, biber, maslinovo ulje i viljuškom izmućeno jaje.
S obzirom da ne koristim pire od paradajza uzela sam 2 kašike sosa "marinara". Rukom dobro umesiti sve sastojke. Proveriti da li je dovoljno slano, ili možda fali još malo mrvica od hleba.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Na pleh od šporeta postaviti hartiju.
Rukom uzimati onoliko smese koliko može da stane na dlan, dobro stiskati i oblikovati ćufte. Redjati ih na pripremljen pleh. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, dok se ćufte ne zarumene.
Servirati ćufte uz sos od paradajza, parmezan i sezonsku salatu. Čuvati u kutiji s poklopcem u frižideru.
Ćufte se odlično slažu s varivima, spanaćem, pire krompirom, sočivom, pasuljem i sl, tako da je sos od paradajza samo inicijalna ideja.
Nema komentara:
Objavi komentar