Fino, posno, varivo od mlade boranije. Odlično se slaže s faširanim šniclama i salatom od krastavaca.
Sastojci:
- 1 kg boranije
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike ulja
- 2 čena belog luka
- 1 mala šargarepa
- 1 manji paradajz
- 1 kašika brašna
- 1 kaf. kaš. mlevene paprike
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 1 kaf. kaš. soli
- 1 kašika iseckanog peršuna
Priprema:
Oprati boraniju, odseći vrhove, pa je iseći na manje komade.
Zagrejati 1 litar vode.
Na tihoj vatri, u većoj šerpi, zagrejati ulje, pa dodati iseckan crni luk i kratko ga propržiti. Dodati očišćenu, na kolutiće izrezanu šargarepu i iseckan beli luk. Pržiti kratko, mešajući. Dodati brašno i mlevenu papriku, promešati i odmah sipati pola litre zagrejane vode. Pustiti da proključa, pa dodati boraniju i onoliko tople vode, koliko je potrebno da bi povrće bilo ovlaš pokriveno. Bolje je sipati manje vode, pa dodati ukoliko bude bilo potrebno, nego preterati s vodom.
Pobiberiti. Dodati oljušten, isečen, paradajz. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri izmedju 40 i 60 minuta.
Posoliti, probati, pa doterati ukus. Dodati iseckan peršun i servirati.
Boranija se može podgrevati, pa se, stoga, može skuvati za dva dana, odnosno dva ručka.
Nema komentara:
Objavi komentar