Pikantna supa od povrća s rezancima




Pikantna, gusta, supa za ljubitelje ljutkastog ukusa, koja je kompletan obrok. Odlična je kao preventiva protiv prehlade, a zima dolazi :) Ovo kvalitetno i nutritivno vrlo bogato, posno, jelo, preporučuje lakoća i brzina njegove pripreme.

Sastojci:
  • 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 10 cm zelenog dela praziluka 
  • komadić korena celera
  • 5 komada pečuraka 
  • 1 manja šargarepa
  • 3 kašike graška
  • 3 cvetića karfiola
  • 1 manji paradajz ili 50 ml soka od paradajza
  • 1 čen belog luka 
  • 1 kaf. kaš. izrendanog korena đumbira 
  • 2 kašike soja-sosa
  • 1/2 kaf. kaš. ljute mlevene paprike 
  • 1/2 kaf. kaš. slatke mlevene paprike
  • prstohvat bibera 
  • 1 kaf. kaš. soli 
  • 750 ml vode
završna nota:
  • 20-30 g suvih pirinčanih rezanaca ili tankih špageta 
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kašika svežeg, iseckanog, peršuna

Količine su za 2 bogate porcije.

Odvojiti nekoliko komada pečuraka iz pakovanja koje smo kupili za neko drugo jelo, da bismo pripremili ovu finu i zdravu supicu. 

Ljutu mlevenu papriku može da zameni i obična, iseckana, mala, sveža, feferona. 

Priprema:

Oprati, oljuštiti i iseći povrće.
Koren celera iseći na štapiće, šargarepu na kolutiće, pečurke na listiće, a oljušten paradajz na kockice. Karfiol razdvojiti na vrlo sitne cvetiće.

Praziluk iseći na rebarca, luk i beli luk na sitne kockice. Djumbir sitno izrendati. 

Na tihoj vatri, na ulju, dinstati crni luk, pa kad bude omekšao dodavati iseckano povrće. Praziluk i štapiće celera dinstati par minuta, mešajući, pa dodati listiće pečuraka, kolutiće šargarepe, cvetiće karfiola, grašak, i opet dinstati nekoliko minuta. Zatim dodati kockice paradajza, beli luk, biber, so, izrendan djumbir, slatku i ljutu mlevenu papriku i soja-sos.

Dodati toplu vodu i promešati. 

Kuvati supu petnaestak minuta da povrće ostane "al dente", dodati iseckan peršun i skloniti s vatre. Probati supu, pa je dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati sok od limuna.

Skuvati rezance u slanoj vodi, procediti, pa ih staviti u činijice za serviranje, a preko njih sipati supu. 










2 komentara:

  1. Dusu dalo za ovo hladno vreme, sa daskom egzotike, mmmm....:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Fino greje, može i da se najede čovek, a 'leba ne traži :))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF