Sastojci:
- 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 10 cm zelenog dela praziluka
- komadić korena celera
- 5 komada pečuraka
- 1 manja šargarepa
- 3 kašike graška
- 3 cvetića karfiola
- 1 manji paradajz ili 50 ml soka od paradajza
- 1 čen belog luka
- 1 kaf. kaš. izrendanog korena đumbira
- 2 kašike soja-sosa
- 1/2 kaf. kaš. ljute mlevene paprike
- 1/2 kaf. kaš. slatke mlevene paprike
- prstohvat bibera
- 1 kaf. kaš. soli
- 750 ml vode
- 20-30 g suvih pirinčanih rezanaca ili tankih špageta
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašika svežeg, iseckanog, peršuna
Količine su za 2 bogate porcije.
Odvojiti nekoliko komada pečuraka iz pakovanja koje smo kupili za neko drugo jelo, da bismo pripremili ovu finu i zdravu supicu.
Ljutu mlevenu papriku može da zameni i obična, iseckana, mala, sveža, feferona.
Priprema:
Oprati, oljuštiti i iseći povrće.
Koren celera iseći na štapiće, šargarepu na kolutiće, pečurke na listiće, a oljušten paradajz na kockice. Karfiol razdvojiti na vrlo sitne cvetiće.
Praziluk iseći na rebarca, luk i beli luk na sitne kockice. Djumbir sitno izrendati.
Na tihoj vatri, na ulju, dinstati crni luk, pa kad bude omekšao dodavati iseckano povrće. Praziluk i štapiće celera dinstati par minuta, mešajući, pa dodati listiće pečuraka, kolutiće šargarepe, cvetiće karfiola, grašak, i opet dinstati nekoliko minuta. Zatim dodati kockice paradajza, beli luk, biber, so, izrendan djumbir, slatku i ljutu mlevenu papriku i soja-sos.
Dodati toplu vodu i promešati.
Kuvati supu petnaestak minuta da povrće ostane "al dente", dodati iseckan peršun i skloniti s vatre. Probati supu, pa je dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati sok od limuna.
Skuvati rezance u slanoj vodi, procediti, pa ih staviti u činijice za serviranje, a preko njih sipati supu.
Dusu dalo za ovo hladno vreme, sa daskom egzotike, mmmm....:)))
OdgovoriIzbrišiFino greje, može i da se najede čovek, a 'leba ne traži :))
OdgovoriIzbriši