Za nezaborav i dugo sećanje na sutlijaš - sledi recept :)
Sastojci:
- 3 dl vode
- 120 g pirinča okruglog zrna
- 1/2 litre mleka
- 3 kašike šećera
završna nota:
- mleveni cimet
Mere su za 2-3 činijice.
Priprema:
Staviti jednu šolju vode, oko 3 dl, u manju šerpu i sačekati da provri.
U medjuvremenu izmeriti 120 grama pirinča, pa ga očistiti i isprati u cediljci pod mlazom vode, da bismo skinuli prašinu i višak skroba. Dodati ispran pirinač u ključalu vodu i odmah smanjiti temperaturu. Kuvati, mešajući, nekoliko minuta na tihoj vatri, sve dok ne bude upio vodu.
Dodati polovinu mleka i spustiti temperaturu na vrlo, vrlo, tiho. Posle 5 minuta dodati preostalo mleko i promešati. Kasnije u toku kuvanja, ako bude bilo potrebno da se pirinač razredi, dodati još mleka.
Na kraju kuvanja, posle dvadesetak minuta, sutlijaš bi trebalo da izgleda kašasto i sočno, a hladjenjem će se zgusnuti. Dodati 3 kašike šećera, promešati, probati, pa ako je potrebno još zasladiti. Neka kuva koji minut sa šećerom, zatim skloniti s vatre da se hladi, ali često promešati da se ne bi uhvatila korica. Ohladjen sutlijaš ne bi trebalo da bude ni suv, a ni redak.
Sutlijaš možemo da ohladimo i u vodenoj kupki, tako što ćemo šerpu da stavimo u veću posudu s hladnom vodom.
Savet: Ako je sutlijaš, slučajno, makar malo zagoreo, prebaciti ga odmah u drugu šerpu, da se miris zagorelog ne bi uvukao i raširio.
Držati ga u frižideru u pokrivenoj posudi do služenja. Servirati u činijice i posuti cimetom. Cimet je izuzetno koristan i nije samo začin nego je i lek.
Receptic koji budi najlepse uspomene, najvise ga volimo sa malo sirupa od visanja (iz slatka) koji prelijemo odgore... serviranje u casama je svemu dalo visi nivo, prva fotkica je mrak!:))
OdgovoriIzbrišiHvala ti, draga moja, i meni se dopadaju slike :) Sutlijaš smo smazali kao i uvek kad ga napravim :)
OdgovoriIzbrišiMože sa sirupom, nemam ništa protiv, dapače :)))