Pasta alla San Giovanniello




Šta možemo da skuvamo za 15 minuta, a da bude ukusno, zasitno, zdravo i šareno? :) 

Pasta alla San Giovanniello je jedno od takvih jela. U ovom receptu sam koristila penne rigate, ali to nije uslov, odnosno, dobra je i bilo koja druga italijanska testenina - od školjkica do špageta. 

Paradajz bi trebalo da bude od duguljaste sorte od koje se pravi pelat, ili, pak, svakome pristupačan čeri paradajz. 

Umesto pršute ne koristiti raznorazne šunke, eventualno bi pančeta došla u obzir. Druga varijanta ovog jela je s inćunima umesto pršute.

Ovakva jela su nastajala u periodima krize i ratova, kada se koristilo sve što se zateklo u špajzu. a toga je bilo malo ili ništa. Svakako da nije bilo rigatoni paste, a i maslinovo ulje je bilo luksuz, no, recept je prilagodjen današnjem dobu i manje gladnim vremenima.

Sastojci:
  • 100 g suve paste po osobi, obavezno italijanske 
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 2 litre vode
preliv:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka
  • 4-5 listova pršute (ili 3 inćuna iz teglice)
  • 7 komada čeri paradajza
  • 7 komada crnih maslina
  • 1 kašika kapara
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
završna nota:
  • nekoliko listića bosiljka
  • parmezan

Navedene mere su za jednu porciju, pa u zavisnosti od potrebe povećati količine sastojaka.

Priprema:

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Ostaviti je u vodi dok spremamo preliv. Ukoliko je skuvana 90% može da ostane u vodi petnaestak minuta, ali ukoliko je sasvim skuvana, požuriti s prelivom.

Oljuštiti čeri paradajz kako je opisano na odvojenoj temi, pa ga prepoloviti.

Iseći pršutu na kockice ili trake.

Oljuštiti beli luk i sitno ga iseći, ili ga pritisnuti stranicom noža da se raspukne. 

U tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri, dodati beli luk i pršutu, pa kratko dinstati. Dodati paradajz i masline, pobiberiti i posoliti. Dinstati 5 minuta na tihoj vatri, stalno mešajući. Skloniti s vatre, pa dodati ocedjenu testeninu i promešati. Dodati listiće bosiljka i posuti parmezanom. Servirati odmah.













2 komentara:

  1. Anonimno20/9/17

    Nisam pravila ovu pastu, super izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj pa javi utisak :)

    Pored testenine imala sam italijansku pršutu, tako da sam se približila originalnom receptu i meni je jelo preukusno :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF