Jaja su najvažnija namirnica u našoj ostavi, bitan sastojak i osnova brojnih recepata. Mogu se pripremati na mnogo načina, a miš-maš je omlet na bugarski način, takodje i brzo, letnje, jelo. Kako mu samo ime kaže, reč je o papazjaniji - mešavini raznoraznih sastojaka :)
Recept se sastoji od pečenih paprika, crnog i belog luka, paradajza, feta-sira, jaja i peršuna i jedno je od najpoznatijih jela u Bugarskoj. Možemo ga jesti i za doručak i za ručak.
Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 1 glavica sitnijeg crnog luka
- 1 krupniji čen belog luka
- 2 crvene pečene paprike
- 1 paradajz srednje veličine
- 150 g feta sira
- 3-4 jaja
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1/4 kaf. kaš. bibera
- 1/2 kaf. kaš. soli
Navedene mere su za 2, eventualno 3, osobe.
Crvene paprike mogu biti ogromne, pa u tom slučaju upotrebiti samo jedan komad.
Priprema:
Paprike možemo pripremiti dan ranije. Ispeći paprike na plotni ili u rerni, pa ih ostaviti u šerpi s poklopcem da bi se uparile i lakše oljuštile. Kada se budu ohladile, oljuštiti ih i ostaviti da se ocede, a zatim ih iseći na trake.
Paradajz oprati i preliti vrelom vodom, pa ostaviti da stoji par minuta. Zameniti vrelu vodu hladnom i sačekati nekoliko minuta. Izvaditi paradajz iz vode i oljuštiti ga, zatim odstraniti semenke, a čvrsti deo iseći na kockice.
Očistiti crni i beli luk, isprati pod vodom i sitno iseći. Oprati peršun, pa ga sitno iseći. U činiji izmutiti jaja viljuškom i posoliti prstohvatom soli.
U većem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati crni i beli luk, pa pržiti nekoliko minuta dok luk fino ne zamiriše i omekša.
Dodati paprike, promešati, poklopiti tiganj i dinstati nekoliko minuta, dok se paprike ne budu upržile. Ako tiganj nije teflonski potrebno je češće mešati.
Dodati paradajz, promešati, poklopiti tiganj i dinstati desetak minuta, dok ne bude isparila sva tečnost koju će paradajz pustiti. Ako je ima više, posle nekoliko minuta skloniti poklopac. Posoliti, pobiberiti i dodati iseckan peršun, a deo ostaviti za kasnije posipanje.
Dodati feta-sir isečen na kockice. Odmah dodati umućena jaja. Jaja ne mešati, već ih povremeno gurkati varjačom dok se ne budu ispržila. Proveriti da li je jelo dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Posuti peršunom i odmah servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar