Još od kad sam kod Kineza prvi put probala "Prolećne rolnice", znala sam da je to jelo koje bih volela sama da napravim. Prokonsultovala sam google i na upit "Prolećne rolnice" dobila stotinu različitih recepata. Pa kad je tako, onda je i ovaj koji sledi stoprvi :)
Sastojci:
- 3 lista svežih tankih kora
- ulje za duboko prženje
- 2 kašike susamovog ulja (ili nekog drugog)
- 1 glavica crnog luka
- 1 paprika
- 1 šargarepa
- 350 g kupusa
- 1-2 kašike soja sosa
- 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
- 1/2 kašičice soli
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 1/2 kašike šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica gustina
- 200 ml vode
- sok od 1/4 limuna
Mere su za 12 rolnica dužine 10 cm.
Slatko-ljuti sos je vrlo jak čak i za ljubitelje ljutog, ali se odlično slaže s rolnicama.
Priprema:
Povrće očistiti i isprati pod vodom. Kupus iseći oštrim, dugačkiim, nožem na tanke rezance. Luk iseči na listiće. Šargarepu izrendati, ili iseći na vrlo tanke rezance. Papriku iseći na što tanje rezance.
U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati iseckan luk i dinstati nekoliko minuta, dok luk ne bude omekšao. Dodati iseckanu papriku i dinstati minut, dva. Dodati izrendanu šargarepu i dinstati minut, dva, mešajući. Dodati iseckan kupus, pa dinstati par minuta sve zajedno. Dodati soja sos i biber. Promešati. Soja sos je slan, pa bi nadev trebalo probati pre dodavanja soli. Dinstati dok sva tečnost ne ispari, što će biti vrlo brzo. Ostaviti da se ohladi.
Odvojiti 3 lista kore, pa svaki iseći na 4 jednaka kvadrata (pravougaonika). Dobićemo 12 kvadrata za 12 rolnica. Obavezno pokriti kore da se ne bi osušile dok zavijamo rolnice.
Postaviti kvadrat dijaginalno, pa na jedan kraj kore staviti kašiku fila, preklopiti bočne strane i urolati. Drugi kraj kore premazati uljem ili vodom i zalepiti na rolnicu. Važno je da rolnica bude bez ikakvih pukotina kroz koje bi mogao da iscuri nadev. Ukoliko je kora napukla, zameniti je drugom korom. Rolati, motati, rolnice dok sav fil ne potrošimo, ali ne treba se razvlačiti jer kore popuštaju pod filom ako previše odugovlačimo sa prženjem rolnica.
Da bi dubina ulja bila solidna, a da, opet, ne potrošimo previše ulja, koristiti manju šerpu koja je taman tolika kolike su i rolnice, pa pržiti iz par puta, a neće uzeti mnogo vremena. Zagrejati ulje na tihoj vatri, što je vrlo važno da nam rolnice ne bi pregorele. Umočiti drveni štapić u ulje, pa ako se oko njega formiraju mehurići - ulje je dovoljno zagrejano. Stavljati tri po tri rolnice i prziti nekoliko minuta uz okretanje, da bi jednako porumenele sa svih strana. Vaditi ih na kuhinjsku hartiju.
Priprema slatko-ljutog sosa
Sos nije za osobe sa slabijim želucem.
Oljuštiti beli luk, pa ga vrlo sitno iseckati. Zagrejati tiganj na tihoj vatri, pa u suv tiganj dodati beli luk, pola kašike šećera i kašičicu tucane ljute paprike. Odmah sipati 200 ml hladne vode. Dok se voda nije zagrejala dodati gustin i promešati. Posoliti. Kuvati na tihoj vatri 5 minuta, ili dok se sos ne zgusne. Ukoliko je sos pregust, dodati malko vode i sačekati da provri. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Dodati sok od 1/4 limuna i promešati.
Servirati rolnice uz sos.
Nema komentara:
Objavi komentar