Posle bogate praznične trpeze, naročito prija obrok-salata od svežeg spanaća.
Sastojci:
- 50 g svežeg baby spanaća
- 1 tvrdo kuvano jaje
- 50 g feta sira
- 3 kašike iseckanih oraha, ili bilo kog drugog orašastog voća
- prstohvat bibera
- prstohvat krupne soli
- 1.5 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- prstohvat soli
Navedene mere su za jednu osobu, ili jednu porciju.
Priprema:
Staviti jaje u lončić, pa ga preliti hladnom vodom tek toliko da bude pokriveno. Lončić ne poklapati. Zagrejati vodu u lončiću do ključanja, a zatim smanjiti vatru i kuvati jaje 10 minuta. Prebaciti ga u posudu sa vrlo hladnom vodom i držati 5 minuta. Izvaditi jaje iz vode i ostaviti da se sasvim ohladi. Oljuštiti ga i iseći na krupne komade.
Iseći krupno orahe. Izmrviti feta sir.
Priprema salate
Skinuti drške sa listova spanaća, pa ga dobro oprati. Rasporediti listove preko čiste i suve kuhinjske krpe i posušiti ih.
Staviti spanać u činiju za serviranje. Ako je u pitanju baby spanać, nije potrebno usitnjavanje listova na veličinu zalogaja.
Preko spanaća rasporediti isečena kuvana jaja, iseckane orahe i izmrvljen sir. Pobiberiti sveže mlevenim biberom. Posuti krupnom solju.
Priprema preliva
U čistu teglicu s poklopcem staviti sirće, ulje, so i izrendan beli luk, pa dobro protresti. Preliti preko salate. Servirati odmah.
Salatu možemo poslužiti u rasponu od jednog sata, ali je u tom slučaju ne prelivati, već preliv servirati odvojeno.
Nema komentara:
Objavi komentar