"Popaj" salata




Nedavno sam čula izraz "flexitarian" (part-vegetarian), koji se savršeno poklapa s mojim prehrambenim navikama. Većinom jedem vegetarijansku hranu, a meso tek par puta mesečno, pa i tada probiram :) Odgovaraju mi obična "povrtna" jela, a ovu koloritnu salatu nikada ne bih zamenila šniclom :)
Posle bogate praznične trpeze, naročito prija obrok-salata od svežeg spanaća.

Sastojci:
  • 50 g svežeg baby spanaća
  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • 50 g feta sira
  • 3 kašike iseckanih oraha, ili bilo kog drugog orašastog voća
  • prstohvat bibera
  • prstohvat krupne soli
preliv:
  • 1.5 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • prstohvat soli

Navedene mere su za jednu osobu, ili jednu porciju.

Priprema:

Staviti jaje u lončić, pa ga preliti hladnom vodom tek toliko da bude pokriveno. Lončić ne poklapati. Zagrejati vodu u lončiću do ključanja, a zatim smanjiti vatru i kuvati jaje 10 minuta. Prebaciti ga u posudu sa vrlo hladnom vodom i držati 5 minuta. Izvaditi jaje iz vode i ostaviti da se sasvim ohladi. Oljuštiti ga i iseći na krupne komade. 

Iseći krupno orahe. Izmrviti feta sir. 

Priprema salate
Skinuti drške sa listova spanaća, pa ga dobro oprati. Rasporediti listove preko čiste i suve kuhinjske krpe i posušiti ih. 
Staviti spanać u činiju za serviranje. Ako je u pitanju baby spanać, nije potrebno usitnjavanje listova na veličinu zalogaja. 
Preko spanaća rasporediti isečena kuvana jaja, iseckane orahe i izmrvljen sir. Pobiberiti sveže mlevenim biberom. Posuti krupnom solju.

Priprema preliva
U čistu teglicu s poklopcem staviti sirće, ulje, so i izrendan beli luk, pa dobro protresti. Preliti preko salate. Servirati odmah.

Salatu možemo poslužiti u rasponu od jednog sata, ali je u tom slučaju ne prelivati, već preliv servirati odvojeno. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF