Pecivo s bundevom i ruzmarinom




Apsolutno ukusno pecivo, kome će pire od bundeve dodati vlažnost i jak, izrazit kolorit. Pored atraktivnog izgleda, bundeva će pecivo učiniti zdravijim i interesantnijim.

Sastojci:
kvasac:
  • 100 ml vode
  • 50 ml mleka
  • 20 g kvasca (1/2 pakovanja)
  • 1 kašičica meda ili šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • oko 350 g namenskog brašna za kisela testa
  • 1 jaje
  • 110 g pirea od bundeve
  • aktiviran kvasac
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1.5 kašičica seckanog ruzmarina
glazura i posipanje:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice meda
  • krupna so za posipanje
  • ruzmarin za posipanje

Umesto svežeg ruzmarina koristiti suvi. Od navedenih mera izaći će 8 zemički. Prilagoditi količinu i veličinu peciva prema prilici i potrebi. 

Priprema:

Skuvati komad očišćene bundeve na pari, ili u vodi. Bundevu iseći na komadiće da bi se brže skuvala. Dobro je ocediti i ispasirati poput pire krompira, pasirkom ili u čoperu. Ako je pire previše gust, dodati nekoliko kašika mleka. Ukoliko ima grudvica, obavezno propustiti pire kroz cediljku za supu. Bundevu možemo pripremiti 1-2 dana ranije i čuvati u kutijici s poklopcem u frižideru. 

Priprema kvasca:
U lončiću smlačiti mleko i vodu, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa mešati dok se ne sjedine. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu desetak minuta, dok se kvasac ne bude aktivirao.

Priprema testa:
Pripremiti pleh srednje veličine i postaviti hartiju. Izmeriti i prosejati brašno.
U veću činiju sipati 300 g brašna, a ostatak dodati prema potrebi, u zavisnosti koliko je vlažan pire od bundeve. Dodati aktiviran kvasac i sve ostale sastojke: so, 110 g pirea od bundeve, jaje, 3 kašike maslinovog ulja i iseckan ruzmarin. Za vešte i iskusne domaćice, mikser nije potreban. U suprotnom, na mikser staviti spiralne nastavke i mutiti dok ne dobijemo kompaktnu smesu. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje rukama. Čistu činiju pobrašniti, pa staviti umešeno testo i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu dok se testo ne bude udvostručilo. 
Lagano premesiti testo bez dodavanja brašna, a zatim podeliti na 8 jednakih delova. Svaki deo rukom oblikovati u lopticu, pa ih stavljati na pripremljen pleh. Ostaviti razmak izmedju njih, jer će se testo povećati. Zagrejati rernu na 180-190°C. Za to vreme neka loptice odmaraju.

Napraviti glazuru. Pomešati med i maslinovo ulje, pa time premazati loptice odozgo i po obodu. Posuti ih krupnom solju i ruzmarinom.

Staviti pleh u vruću rernu i peći dvadesetak minuta, ili dok pecivo ne porumeni.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF