Punjene zapečene palačinke




Iako su se palačinke pripremale još u antičko doba, ove koje mi danas znamo su nastale u srednjovekovnoj Evropi i prilagodjavale su se različitim nacionalnim kuhinjama i običajima. Palačinke tradicionalno filujemo džemom od kajsija, jagoda, ili šljiva, a ukoliko se opredelimo za gurmansku, slanu varijantu, možemo ih puniti različitim nadevima - mlevenim mesom, pečurkama, spanaćem, šunkom ili sirom i uživaćemo u izvanrednom predjelu ili glavnom jelu. Recept koji sledi je iz stare knjižice.

Sastojci:
  • 5 kašika ulja za podmazivanje tiganja
  • 2 kašike putera za mazanje vatrostalnih posuda
testo:
  • 2 jajeta
  • oko 150 g mekog brašna "tip 400"
  • 250 ml hladnog mleka
  • 100 ml kisele vode
  • prstohvat šećera
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • prstohvat soli
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
nadev:
  • 150 g kačkavalja
  • 200 g kisele pavlake 20% mm
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
preliv:
  • 500 ml gustog soka od paradajza
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 1 kašičica meda
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica origana
  • prstohvat soli

Od navedenih mera dobićemo 12 palačinki, koje ćemo zapeći u 2 vatrostalne, okrugle posude prečnika 16 cm, za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li je u pitanju predjelo ili samostalni obrok.

Priprema:

Priprema preliva:
Da bismo dobili potrebnu količinu gustog soka, zreo paradajz oprati, oljuštiti i samleti pomoću blendera. U slučaju da nemamo svež paradajz, koristiti industrijski gusti sok bez dodataka.

U šerpu sipati maslinovo ulje i zagrejati ga na tihoj vatri. Dodati sitno izrendisan beli luk i odmah sipati sok od paradajza. Dodati med, so, biber i origano, pa kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta, ili dok se tečnost upola ne redukuje. Povremeno promešati. Koristiti žičani poklopac, zato što će sok od paradajza u toku kuvanja prskati. 

Priprema palačinki:
U uskoj, dubokoj posudi, štapnim mikserom umutiti dva jajeta. Dodati parmezan, so, biber i šećer. Dodati 1/3 prosejanog brašna i 1/3 mleka i kisele vode. Izmutiti mikserom. Naizmenično dodavati ostatak brašna, mleka i kisele vode, a izmedju mutiti mikserom. Na kraju, ako je testo gusto i teško se razliva, dodati još malo mleka. 

U teflonskom tiganju za pečenje palačinki, prečnika 20 cm, ispeći palačinke s obe strane na jačoj vatri. U tiganj sipati testo pomoću kutlače od 60 ml, pa brzo okretati tiganj dok se testo ne razlije preko dna. Izmedju svake palačinke sipati nekoliko kapi ulja na tiganj, koje će pomoći u procesu pečenja. Palačinke okretati pomoću dugačke, ravne, lopatice. Ispečene palačinke pokriti da se ne bi osušile. 
Možemo ih ispeći i složiti u posudu nešto ranije, ali ih zapeći pred serviranje. Pripremljene palačinke u posudi pokriti plastičnom folijom i čuvati u frižideru do upotrebe. Preliv, takodje, možemo napraviti ranije, čak i nekoliko dana ranije, i čuvati u teglici u frižideru.

Priprema nadeva:
Sitno izrendisati kačkavalj. Dodati kiselu pavlaku, parmezan, so i biber, pa dobro promešati da bi se sastojci sjedinili.

Finale:
Uključiti rernu da se greje na 190°C.
Namazati posudu puterom, pa ostaviti komadić na dnu.U jednu vatrostalnu posudu stavićemo 6 palačinki. Sastavićemo tri po tri palačinke s preklopom, premazati ih nadevom i uviti po dužini. Prve tri stavićemo uz samu ivicu posude, a druge tri u sredinu. 
Ponovićemo isto sa preostalih 6 palačinki i drugom posudom.
Preliv podeliti na dva jednaka dela i sipati kašikom preko palačinki u obe posude. 
Staviti posude u zagrejanu rernu. Peći dvadesetak minuta. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF