Kako oživeti ovaj starinski recept iz vremešne knjižice interesantnog naslova "Tragom starih recepata", saznajte u nastavku :)
Mornarski složenac je veoma ukusno jelo i bogat ručak.
Sastojci:
- 800 g krompira
- 2 glavice crnog luka
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- grančica ruzmarina
- 1 lovorov list
- 150 ml mešavine piva i vode u razmeri prema ukusu
- 400 g mlevenog mesa
- 1 sitnije jaje
- 2 kašike prezli
- 2 pune kašike kisele pavlake
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/4 kašičice bibera
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike brašna za oblaganje šnicli
- 1 dl ulja za prženje
Mleveno meso može biti juneće ili mešano. Navedene mere su za ovalnu vatrostalnu ili keramičku posudu veličine 30 x 20 cm, za 2-3 osobe.
Priprema:
Priprema faširanih šnicli:
Isprati pod vodom komad junećeg buta, očistiti ga od žilica i masnoće, pa samleti na mašini za meso.
Pripremiti tanjirić s brašnom za oblaganje faširanih šnicli.
U tiganju, na vrlo tihoj vatri, zagrejati ulje za prženje.
Mlevenom mesu dodati prezle, jaje, mileram, so, biber i mlevenu slatku papriku, pa sve dobro promešati i sjediniti. Vlažnim rukama podeliti meso na 8-9 jednakih kuglica, a zatim svaku pritisnuti dlanom, lepo oblikovati i uvaljati u brašno. Otresti višak brašna, a šnicle stavljati na zagrejano ulje. Pržiti ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne porumene. Faširane šnicle nije potrebno dugo pržiti, zato što ćemo nastaviti s termičkom obradom u rerni. Izvaditi šnicle na tanjir.
Priprema složenca:
Oljuštiti crni luk, pa ga iseći na tanka rebarca. Staviti luk u tiganj u kome smo pržili šnicle i dinstati na tihoj vatri. Redukovati masnoću u tiganju ako ima više nego što je potrebno za prženje luka. Posoliti prstohvatom soli. Kada se luk bude fino ispržio, skloniti tiganj s vatre.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
U vatrostalnu posudu ili pekač staviti sloj prženog luka.
Oprati i oljuštiti krompir. Iseći ga na tanke kriške, pa ih rasporediti preko luka. Posoliti i pobiberiti. Preko krompira složiti ispržene faširane šnicle, pa posuti listićima ruzmarina. Negde izmedju slojeva ubaciti lovorov list. Preliti sa 150 ml mešavine vode i piva, ili samo vodom, pokriti aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu. Peći 25 minuta s folijom, a zatim zapeći složenac bez folije oko 20 minuta. Proveriti da li je krompir sasvim mekan, pa vratiti jelo u rernu još neki minut - ako je potrebno. Servirati odmah.
Nema komentara:
Objavi komentar