Ovo nije bilo kakva salata, već zdrava, zasitna, ukusna i koloritna obrok-salata sa sočnim pilećim ćufticama :) Pogodna je za tropske vrućine, brzo se priprema i jedina upotreba šporeta je za prženje ćuftica u trajanju oko 15 minuta.
Inspirisana salatama s Dalekog istoka koje možemo videti na netu, a recept je prilagodjen našem podneblju i lako dostupnim sastojcima.
Sastojci:
pileće ćuftice:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 4 pune kašike prosejanih prezli
- 1/2 kašičice mlevene crvene paprike (slatke ili ljute)
- 2 čena belog luka
- 1 sitnija glavica crnog luka
- 1 kašičica izrendisanog korena djumbira
- sok od 1 sitnijeg limuna
- 1 kašika iseckanog peršuna
- prstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
- ulje za prženje kuglica
- 250 g zelene salate, baby spanaća, rukole
- 6-8 komada čeri paradajza
- 2 grančice peršuna
- 1 manja šargarepa
- 1/2 sitnije glavice crvenog luka
- 1 manji svež krastavac
- 2 kašike oljuštenog, iseckanog kikirikija za garniranje
- sok od 1 manjeg limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 2 kašičice soja sosa
- 1 čen belog luka
- prstohvat soli
Navedene mere su za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li salatu serviramo kao predjelo ili kao glavni obrok. Biće 24 kuglice prečnika 3.5 cm. Možemo praviti sitnije ili krupnije ćuftice.
Priprema:
Priprema pilećih ćuftica:
Crni i beli luk očistiti i sitno iseći. Peršun isprati pod hladnom vodom, posušiti i sitno iseckati. Oljuštiti oko 2 cm korena djumbira i sitno ga izrendisati. Iscediti sok od limuna.
Pileće filete isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skinuti masnoću i žilice, iseći meso na komadiće i samleti u čoperu ili mašini. Samleveno meso staviti u činiju i dodati prosejane prezle, iseckan crni i beli luk, biber, so, iseckan peršunov list, crvenu mlevenu papriku, izrendisan koren djumbira i sok od limuna. Dobro sjediniti sastojke i ostaviti po strani dok se greje ulje za prženje ćuftica.
U veći tiganj sipati ulje da pokrije dno i zagrejati ga na tihoj vatri. Uzimati kašikom pileću smesu i oblikovati mokrim rukama kuglice. Posle svake kuglice pokvasiti ponovo dlanove. Polovinu ćuftica staviti na zagrejano ulje, pa kad se u toku prženja budu malo smanjile, dodati ostatak. Pržiti ih 15-20 minuta na tihoj vatri, uz stalno okretanje dok ne porumene. Vaditi kuglice na kuhinjsku hartiju.
Priprema salate:
Zelenu salatu, baby spanać i rukolu dobro isprati u hladnoj vodi i ocediti. Zeleniš možemo raširiti preko čiste kuhinjske krpe, koja će upiti tečnost sa listova. (Na slikama je samo rukola.)
Šargarepu oljuštiti, isprati i iseći na štapiće, ili krupno izrendisati.
Čeri paradajz oprati i prepoloviti.
Peršun isprati pod hladnom vodom i pokidati listiće, pa ih dodati salati.
Crveni luk oljuštiti, isprati i iseckati polovinu glavice na tanka rebarca.
Krastavac dobro oprati oštrom četkom za povrće i iseći na vrlo tanke kriške.
Iseckati kikiriki.
Priprema preliva:
Iscediti sok od limuna i sipati u činijicu. Dodati maslinovo ulje i promešati. Dodati soja sos i so, pa promešati. Peršun oprati pod hladnom vodom, posušiti i iseckati. Dodati u preliv.
Beli luk očistiti i sitno izrendisati pa dodati u preliv.
U činiju složiti sve sastojke za salatu. Preko salate rasporediti ćuftice. Začiniti neposredno pred serviranje, jer će prelivena salata brzo uvenuti, pa preliv možemo servirati i odvojeno uz svežu salatu. Garnirati iseckanim kikirikijem.
Nema komentara:
Objavi komentar