Lazanje s mesom




Trud koji će se itekako isplatiti :) 
Lazanje su klasično "primo piatto" iz italijanske gastronomske tradicije, jelo koje je rasprostranjeno i cenjeno širom sveta, a pogodno je za varijacije od klasične mesne - pa do šarenih povrtnih kombinacija koje se brže pripremaju i ne zaostaju svojim ukusom. Lazanje su ekonomično jelo, savršeno za porodični ručak ili večeru.

Sastojci:
  • 8 listova kora za lazanje veličine 16 x 8 cm
  • 1 kašika putera za podmazivanje posude
  • 100 g tvrdog žutog sira ili parmezana
nadev od mesa "bolonjez":
  • 300 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml paradajz pelata
  • komadić celera
  • 1/2 šargarepe 
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha
bešamel sos:
  • 20 g putera
  • 1 vršna kašika mekog brašna
  • 350-400 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha

Navedene mere su za posudu dimenzija 18(21) x 12(15) x 6 cm, ili za 2 - 4 osobe, u zavisnosti od toga da li su lazanje predjelo ili glavno jelo. 

Priprema:

Priprema sosa bolonjez:

Ukoliko sami meljemo meso, a to nije nikakav problem u vreme čopera i električne mašine, prvo ćemo komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti salvetom, a zatim očistiti od žilica i masnoće. Iseći meso na sitne komade i samleti. Za ovo nam je potrebno 5 minuta, a dobili smo meso koje je higijenski i kvalitetom nadmašilo ono koje nam je mesar pripremio. 
Očistiti i isprati pod vodom crni luk, celer i šargarepu. Luk sitno iseći, a celer i šargarepu sitno izrendisati.
U dubljoj šerpi zagrejati na tihoj vatri maslinovo ulje. Vrlo je važno da vatra sve vreme kuvanja bude tiha, pa taj podatak u daljem tekstu neću pominjati. Dodati crni luk, pa ga dinstati dok ne omekša. Dodati mleveno meso. Dodati izrendisanu šargarepu i celer. Dinstati desetak minuta, dok ne ispari tečnost koju će pustiti meso i povrće. Možemo koristiti zaledjene kockice celera i šargarepe, u tom slučaju na luku ćemo prvo prodinstati povrće, a zatim dodati mleveno meso. Dodati paradajz pelat, ili gusti sok od paradajza kome smo dodali jedan, dva, oguljena i iseckana sveža paradajza. Kuvati dva sata u polupokrivenoj šerpi. Ako je potrebno smanjiti vatru još malo. Posoliti, pobiberiti, dodati izrendisan muškatni orah. U toku dugog kuvanja sosa dolivati po malo tople vode da bi se održalo vreme kuvanja. Sos bi trebalo da bude sočan na kraju kuvanja, nikako upržen i suv, ali ni tečan.

Sos možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru do dalje upotrebe. To će nam uveliko skratiti vreme koje je potrebno za pripremu lazanje. 

Priprema bešamel sosa:

Smlačiti mleko.
U šerpici na tihoj vatri otopiti i zagrejati puter, pa dodati brašno i mešajući pržiti nekoliko minuta. S obzirom da je šerpica na tihoj vatri, brašno neće izgoreti. Dodavati po malo mleka, stalno mešajući. Smesa će se zgušnjavati i kad bude nešto gušća nego što je testo za palačinke, stati sa dodavanjem mleka. Posoliti i dodati muškatni orah. Ukoliko su se formirale grudvice odmah procediti dok je sos razredjen, jer će se hladjenjem zgušnjavati. Ako bude bilo potrebno, razrediti ga s ostatkom mleka. Proveriti da li je sos dovoljno slan. 

Slaganje lazanje:

Izrendisati, krupno ili sitno, tvrdi žuti sir ili parmezan. 

Prema veličini posude u kojoj ćemo peći lazanje odrediti koliko će biti listova u svakom redu. U mojoj posudi to je 1.5 list. Za 5 redova to je 7.5 listova. U šerpi koja je malo veća od listova za lazanju, zagrejati vodu do ključanja i posoliti je s pola kašičice soli. Stavljati 2 po 2 lista i kuvati oko 5 minuta uz okretanje. Iako na ambalaži stoji da se koristi suva testenina, pokazalo se boljim kad su listovi delimično skuvani i savitljivi, pa će manje da se gužvaju i krive tokom pečenja. Prokuvane listove redjati na veću ravnu površinu bez preklapanja - da se kore ne bi zalepile izmedju sebe, ili ih stavljati u posudu s hladnom vodom. Kore kuvati neposredno pred slaganje lazanje. Ako su kore sveže, poput odličnih domaćih Durum Fresh kora za lazanje, kuvanje nije potrebno. 

Prema broju redova, odnosno slojeva, podeliti nadev od mesa i bešamel sos, s tim da na vrhu i izmedju listova budu oba sosa, a na dnu samo bešamel. Ostaviti najmanje 1 cm prostora izmedju lazanje i gornje ivice posude. 

Uključiti rernu da se greje na 175° C. 

Premazati uljem ili puterom posudu u kojoj ćemo peći lazanje. Na dno posude sipati bešamel sos, tek toliko da pokrije dno. Listove lazanje složiti u jednom redu s blagim preklapanjem, pa ako je potrebno iskrojiti listove da bi odgovarali veličini posude. Preko kore rasporediti nadev od mesa, a preko mesa prošarati bešamel sosom. Posuti izrendisan žuti sir. Staviti drugi red listova i odozgo lagano pritisnuti rukom. Preko kore rasporediti nadev od mesa, zatim bešamel sos, pa izrendisani žuti sir. Istim redosledom doći do vrha, pa i sam vrh prekriti na isti način.
Zbog eventualnog prskanja tokom pečenja, staviti posudu s lazanjom na veći pleh i u zagrejanu rernu. Peći oko 30 minuta, a da bi se stranice lazanje fino zapekle, ako je potrebno, produžiti vreme neki minut. U toku druge polovine pečenja ovlaš prekriti posudu alu-folijom. 

Ostaviti lazanju da se prohladi pre serviranja, jer će se lepše seći kad slojevi ne budu sasvim rastopljeni i klizavi.  













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF