Sastojci:
pirinač:
- 150 g pirinča duguljastog zrna
- 450 ml vode
- 1/2 kašičice soli
- 300 g svinjskog mesa, recimo filea ili karea
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika susamovog ulja, maslinovog ili nekog drugog
- prstohvat soli
- 2-3 kašike kukuruznog skroba (gustina)
- ulje za prženje
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- ulje za prženje
- 100 g graška
- 100 g šargarepe (1 manja šargarepa)
- 300 ml vode
- prstohvat soli
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike susamovog ulja, maslinovog ili nekog drugog
- kuvano povrće - grašak i šargarepa
- skuvan pirinač
- 2 kašike soja sosa (Kikkoman sos od soje sa manje soli)
- prstohvat šećera
- 1/2 kašičice soli
- ispečena jaja
- ispečeno meso
Navedene mere su za 3 osobe.
Ako budemo radili paralelno na dve ringle, jelo može biti spremno za 35 minuta.
Možemo upotrebiti preostalo jučerašnje pečenje, u tom slučaju ćemo ga iseckati i dodati već pripremljenom pirinču na samom kraju kuvanja.
Priprema:
Priprema mesa:
Isprati meso pod hladnom vodom, posušiti kuhinjskom hartijom i očistiti od masnoće. Iseći na komadiće, staviti u činijicu pa dodati so, susamovo ulje i soja sos, dobro promešati i ostaviti desetak minuta. Pomešati sa kukuruznim skrobom. Zagrejati ulje na srednje jakoj vatri, pa dodavati jedan po jedan komadić mesa i sasvim ispržiti uz okretanje. Izvaditi na tanjir.
Priprema pirinča:
Izmeriti pirinač a zatim ga ispirati u hladnoj vodi, menjajući vodu sve dok ne bude bistra. Pirinač se tretira hemikalijama kao i sve ostale žitarice, pa je to jedan od razloga zašto bi ga trebalo dobro oprati, a drugi razlog je uklanjanje skroba koji čini da skuvan pirinač ne bude rastresit već lepljiv. Staviti opran pirinač u šerpicu s posoljenom, hladnom, vodom. Zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti vatru na tiho, poklopiti šerpu i kuvati 15-18 minuta. Povremeno proveravati/probati da li je pirinač skuvan. Nikako ne dozvoliti da se prekuva. Preliti pirinač šoljom hladne vode da bismo zaustavili proces kuvanja, a zatim procediti i ostaviti u cediljci na vazduhu da se prosuši. Promešati s vremena na vreme, prebacujući pirinač iz sredine ka spolja.
Priprema jaja:
Zagrejati ulje u tiganju na jačoj vatri.
U činijici izmutiti kašikom jaja, pa dodati so i biber. Sipati u tiganj i ispržiti. Izvaditi na tanjir i iseckati na trake kad bude vreme.
Priprema povrća:
Oljuštiti šargarepu, pa je iseckati na kockice. U šerpici zagrejati vodu do ključanja, posoliti i dodati kockice šargarepe i grašak. Možemo koristiti zaledjeno povrće. Kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Procediti kad dodje vreme, a do tada držati povrće u vodi da se ne bi osušilo.
Priprema pirinča sa svinjskim mesom:
Oljuštiti, isprati i fino iseckati crni i beli luk.
U većem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri i dodati iseckan crni luk, a zatim i beli luk. Pržiti nekoliko minuta, pa dodati kuvano ocedjeno povrće - grašak i šargarepu. Pržiti nekoliko minuta, zatim dodati prosušen i rastresit kuvan pirinač. Dodati soja sos i pržiti nekoliko minuta stalno mešajući. Dodati šećer i so, promešati. Skloniti s vatre. Dodati ispržena i iseckana jaja i komadiće prženog mesa. Dobro promešati i odmah servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar