Pirinač sa svinjetinom na kineski način




Za kinesku kuhinju karakteristično je to što obiluje povrćem, a meso se koristi u manjim količinama i u komadićima. Jela se začinjavaju soja sosom, belim lukom i ljutim začinima. U različitim regijama postoji razlika medju sastojcima, načinu pripreme i vrstama začina, pa će se na obali mora jesti više ribe i plodova mora, a na kontinentu će dominirati jela od piletine i svinjetine, uz više ili manje testenine ili pirinča. 

Sastojci:
pirinač:
  • 150 g pirinča duguljastog zrna
  • 450 ml vode
  • 1/2 kašičice soli
svinjsko meso:
  • 300 g svinjskog mesa, recimo filea ili karea
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika susamovog ulja, maslinovog ili nekog drugog
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike kukuruznog skroba (gustina) 
  • ulje za prženje
pržena jaja:
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • ulje za prženje
kuvano povrće:
  • 100 g graška
  • 100 g šargarepe (1 manja šargarepa)
  • 300 ml vode
  • prstohvat soli
pirinač sa svinjskim mesom:
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike susamovog ulja, maslinovog ili nekog drugog
  • kuvano povrće - grašak i šargarepa
  • skuvan pirinač
  • 2 kašike soja sosa (Kikkoman sos od soje sa manje soli) 
  • prstohvat šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • ispečena jaja
  • ispečeno meso

Navedene mere su za 3 osobe. 
Ako budemo radili paralelno na dve ringle, jelo može biti spremno za 35 minuta. 
Možemo upotrebiti preostalo jučerašnje pečenje, u tom slučaju ćemo ga iseckati i dodati već pripremljenom pirinču na samom kraju kuvanja.

Priprema:

Priprema mesa:
Isprati meso pod hladnom vodom, posušiti kuhinjskom hartijom i očistiti od masnoće. Iseći na komadiće, staviti u činijicu pa dodati so, susamovo ulje i soja sos, dobro promešati i ostaviti desetak minuta. Pomešati sa kukuruznim skrobom. Zagrejati ulje na srednje jakoj vatri, pa dodavati jedan po jedan komadić mesa i sasvim ispržiti uz okretanje. Izvaditi na tanjir.

Priprema pirinča:
Izmeriti pirinač a zatim ga ispirati u hladnoj vodi, menjajući vodu sve dok ne bude bistra. Pirinač se tretira hemikalijama kao i sve ostale žitarice, pa je to jedan od razloga zašto bi ga trebalo dobro oprati, a drugi razlog je uklanjanje skroba koji čini da skuvan pirinač ne bude rastresit već lepljiv. Staviti opran pirinač u šerpicu s posoljenom, hladnom, vodom. Zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti vatru na tiho, poklopiti šerpu i kuvati 15-18 minuta. Povremeno proveravati/probati da li je pirinač skuvan. Nikako ne dozvoliti da se prekuva. Preliti pirinač šoljom hladne vode da bismo zaustavili proces kuvanja, a zatim procediti i ostaviti u cediljci na vazduhu da se prosuši. Promešati s vremena na vreme, prebacujući pirinač iz sredine ka spolja. 

Priprema jaja:
Zagrejati ulje u tiganju na jačoj vatri.
U činijici izmutiti kašikom jaja, pa dodati so i biber. Sipati u tiganj i ispržiti. Izvaditi na tanjir i iseckati na trake kad bude vreme.

Priprema povrća:
Oljuštiti šargarepu, pa je iseckati na kockice. U šerpici zagrejati vodu do ključanja, posoliti i dodati kockice šargarepe i grašak. Možemo koristiti zaledjeno povrće. Kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Procediti kad dodje vreme, a do tada držati povrće u vodi da se ne bi osušilo. 

Priprema pirinča sa svinjskim mesom:
Oljuštiti, isprati i fino iseckati crni i beli luk.
U većem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri i dodati iseckan crni luk, a zatim i beli luk. Pržiti nekoliko minuta, pa dodati kuvano ocedjeno povrće - grašak i šargarepu. Pržiti nekoliko minuta, zatim dodati prosušen i rastresit kuvan pirinač. Dodati soja sos i pržiti nekoliko minuta stalno mešajući. Dodati šećer i so, promešati. Skloniti s vatre. Dodati ispržena i iseckana jaja i komadiće prženog mesa. Dobro promešati i odmah servirati.  

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF