Šnenokle




Poslastica iz detinjstva :) Priprema šnenokli je brza i jednostavna, a ohladjene u frižideru biće pravo letnje slatko uživanje.

Sastojci:
krem
  • 1 l mleka
  • 4 žumanca
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike gustina (kukuruznog skroba)
nokle
  • 4 belanca
  • 2 kašike šećera
3/4 mere:
krem
  • 750 ml mleka
  • 3 žumanca
  • 3.5 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike vode
  • 1.5 kašika gustina (kukuruznog skroba)
nokle
  • 3 belanca
  • 1.5 kašika šećera

Od 3/4 mere izaći će 2 veće činijice krema. Manje od toga je izlišno praviti. 

Iako je, po meni, optimalno napraviti krem od 4 žumanca i litar mleka, šnenokle su potpuno istog kvaliteta i kad su napravljene od smanjene mere. Ovaj desert je fleksibilan, ali bi se trebalo držati odredjenih koraka u toku realizacije.

Kad već pišem recept u kome se meri kašikama, želim da naglasim da nisu u pitanju ravne kašike, a ni natrpane, već kašike s malim "stomakom".

Ekstrakt vanile mi se ne dopada u ovom kremu, pa zato koristim vanilin šećer, ili štapić vanile.

Priprema:

Sipati mleko u šerpicu i staviti da prokuva na umerenoj vatri. Odvojiti žumanca i belanca.

U metalnoj ili vatrostalnoj činijici mikserom dobro umutiti žumanca s šećerom i vanilinom. U dobijenu kremastu smesu sipati par kašika vode i dalje mešajući. Dodati gustin i dobro sve sjediniti. Ne bi trebalo da bude grudvica. Ako ih bude, odmah procediti i nastaviti dalje s pripremom.

Za to vreme mleko je proključalo i deo vrelog mleka presuti na već umućena žumanca, stalno mešajući, pa je to razlog zašto bi činija trebalo da bude otporna na toplotu. Potom smesu vratiti u šerpu s ostatkom mleka i nastaviti s kuvanjem stalno mešajući jer može da zagori. Ne bi trebalo dugo da kuva, nekoliko minuta, dok se krem malo ne zgusne. Ako su se pojavile grudvice - procediti preko cediljke za supu dok je vruće, jer se hladjenjem krem zgušnjava. Ipak, nikada neće biti gust i težak kao krem za tortu, već će ostati buav i vazdušast.

Sipati krem u činiju i ohladiti. Povremeno promešati da se ne bi formirala korica. 

U šerpu sipati dosta vode i ostaviti da proključa. Umutiti belanca mikserom, uz dodavanje šećera. Sneg treba da bude čvrst i ne mnogo sladak, jer nam je krem već zasladjen.

Zašto se nokle kuvaju u vodi a ne u mleku? Belance kuvanjem ostavlja iza sebe trunke koje kasnije, kad budemo umešali žumanca u to isto mleko, čine da krem ne bude savršeno gladak. Kuvanjem belanaca isparava tečnost iz mleka i na kraju gubimo na meri barem 0.5 dl mleka. Konačno, ukus je potpuno isti. 

Kašikom za sladoled vaditi nokle, pa ih spuštati u ključalu vodu koja treba tek blago da struji da nokle ne bi iskipele. One će se prvo uvećati, a zatim smanjiti. Ne treba ih sabijati u šerpi, već kuvati u nekoliko tura po 1-2 minuta sa svake strane. Vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati u veću cediljku da se ocede. Još je bolje ako stavimo mrežasti poklopac preko veće šerpe i na njega redjamo nokle koje će se cediti u šerpu. 

Kada se budu ohladile prebaciti ih u činiju s kremom, poklopiti i spremiti u frižider. 











2 komentara:

  1. Svaki desert sa tako dugom istorijom a još uvek popularan je izvrstan. Lepo si ga predstavila

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF