Zapečeni karfiol s jajima




Složenac od karfiola, preliven jajima i zapečen u rerni, kao prilog mesu ili kao samostalno jelo uz finu salatu. Za ljubitelje karfiola malo drugačiji način pripreme. Verujem da će biti zadovoljni i oni koji nisu ljubitelji, jer je složenac ukusan, sočan, mekan i jednostavan za pripremu :)

Sastojci:
kuvanje karfiola:
  • 1 glavica karfiola srednje veličine
  • 1 litar vode
  • 1 kaf. kaš. soli
preliv:
  • 3-4 jaja 
  • 2 vršne kašike milerama
  • 4 kašike mleka
  • prstohvat soli
složenac:
  • 30 grama putera
  • prezle
  • skuvan karfiol
  • 1/4 kaf. kaš. krupne soli
  • preliv

Zamolila bih svakoga ko bude kuvao prema ovom receptu da ne menja puter s margarinom, jer te dve namirnice nisu ni po čemu slične, jedna je prirodni, a druga veštački proizvod, a daleko od toga da ukusom i mirisom podsećaju jedna na drugu, da ne ulazim u nutritivne vrednosti :)

Priprema:

Karfiol oprati i razdvojiti na nekoliko cvetića. Odstraniti deblje delove korena i sva postojeća oštećenja, ako ih ima. Skuvati ga u slanoj vodi, vodeći računa da se ne prekuva, jer je za ovaj recept bolje da bude manje kuvan nego više.

Ocediti ga dobro. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Pripremiti manju posudu, vatrostalnu činiju ili tepsiju. Na slikama je pekač dimenzija 17 x 25 cm.

Namazati posudu puterom. Preko putera formirati sloj prezle debljine 1-2 milimetra. Poredjati listiće isečenog putera. Složiti ocedjene cvetiće karfiola i pritisnuti ih viljuškom. Lagano posoliti krupnom solju. Staviti u vruću rernu da se peče 10 minuta.

Umutiti metlicom 3-4 jaja s mileramom i mlekom. Posoliti. Kad solimo, uvek treba imati na umu onu staru izreku: bolje neslano, nego preslano :)

Izvaditi karfiol iz rerne i sipati jaja preko njega. Viljuškom razdvojiti karfiol na par mesta da bi se prelliv bolje umešao. Vratiti u rernu da se zapeče, orijentaciono - dvadesetak minuta. Ostaviti nekoliko minuta da predahne, pa iseći i servirati uz neku finu salatu. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF