Kolači s kajsijama




Jednostavni kolačići hrskave spoljašnosti i sočnog punjenja, koji su zamirisali kuhinju i niko im nije mogao odoleti :) 

Sastojci:
testo:
  • 120 g omekšalog putera
  • 1 šolja od 250 ml šećera
  • 1/2 kaf. kaš. narendane kore od limuna
  • 1 jaje
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 1 kaf. kaš. praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2.5 šolje od 250 ml mekog brašna
nadev:
  • 4 kašike vode
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 10 komada kajsija srednje veličine
završna nota:
  • 1 kašika kristal šećera za posipanje

Od navedene mere dobićemo 14 kolača prečnika 9 cm pre pečenja, a s obzirom da će se kolači u toku pečenja malo rasplinuti, gotovi će biti u prečniku 10 cm. 

Testo možemo podeliti na 2 dela, pa jedan deo ispeći prvog dana, a drugi deo sutradan. Čuvati ga u frižideru umotanog plastičnom folijom.

Priprema:

Priprema nadeva
Oprati kajsije, pa izvaditi koštice i ukloniti sva oštećenja ukoliko ih ima. Iseći svaku polovinu na 4 dela. U šerpicu staviti vodu, dodati šećer, vanilin šećer i iseckane kajsije, pa kuvati na tihoj vatri 15 minuta, ili dok ne dobijemo formu džema.

Ostaviti da se ohladi. 

Priprema testa
Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Izvaditi i jaje. Prosejati brašno. Dobro oprati limun.

U činiji pomešati prosejano brašno, so i prašak za pecivo.

U drugoj činiji penasto umutiti mikserom puter i šećer. Dodati jaje, vanilin šećer i narendanu koru od limuna, pa mutiti dok se sastojci ne budu sjedinili, a šećer sasvim istopio. Dodati brašno i mikserom na najmanjoj brzini umutiti testo. Skloniti mikser i nastaviti mešenje rukom. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti do kraja. Brašno koje je poslužilo za mešenje nije ušlo medju sastojke. Voditi računa da ne bude previše brašna, jer će promeniti strukturu testa.

Testo staviti u kesu za zamrzavanje, ili ga zamotati plastičnom folijom i ohladiti u frižideru 30 minuta. Ako nije previše toplo, testo može ostati pola sata na sobnoj temperaturi. 

Izvadjeno iz frižidera biće kruto, ali će ubrzo omekšati.

Uključiti rernu da se greje na 175-180°C. Postaviti hartiju na pleh od šporeta.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti testo vrlo tanko, najtanje moguće. Da se testo ne bi lepilo za oklagiju i da ne bismo dodavali brašno, razvijati ga preko plastične kese za zamrzavanje ili pek-papira. Čašom ili modlicom prečnika 9 cm vaditi krugove. Pomoću lopatice prebaciti polovinu krugova na pleh, pa u sredinu svakog kruga staviti po 1 kafenu kašiku pripremljenog nadeva od kajsija. Preko nadeva staviti krug od testa, lagano prstima pritisnuti ivicu i viljuškom napraviti šaru. Kolačiće odozgo zaseči oštrim nožem praveći proreze. Na svaki kolač staviti prstohvat kristal-šećera. 

Ostatak testa premesiti bez dodavanja brašna i ponoviti postupak.

Peći kolače desetak minuta, dok na ivicama ne porumene. Kada se budu sasvim ohladili skinuti ih s pleha. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF