Uvek dobrodošli špageti i za ručak i za večeru :)
Priprema je vrlo jednostavna, a ukus je nesrazmeran jednostavnosti.
Koristim italijansku testeninu jer je uvek istog kvaliteta i neće se pretvoriti u kašu nakon kuvanja, ili pola skuvati a pola raspasti. Meso meljem sama, prethodno ga očistivši od žilica i masnoće.
Sastojci:
sos:
- 300 g mlevenog junećeg mesa od buta
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 mala šargarepa
- 1 čaša (200 ml) crnog vina
- 240 ml gustog soka od paradajza
- 1/2 kaf. kaš bibera
- po 1/2 kaf. kaš. origana, bosiljka, majčine dušice, majorana
- 1 kaf. kaš. soli
- 300 ml govedjeg bujona ili vode
testenina:
- 300 g italijanskih špageta
- 1 kaf. kaš. soli
- 3 litre vode
završna nota:
- parmezan za posipanje
Količine su za 2-3 osobe.
Ukoliko pijemo vino uz obrok, uvek neka bude ono koje smo koristili za spremanje jela.
Dinstati na ulju na tihoj vatri, što je naročito važno zbog ulja koje ne bi smelo da zadimi, glavicu fino sečenog crnog luka, a zatim dodati izrendanu šargarepu. Nastaviti s dinstanjem stalno mešajući, pa posle par minuta dodati mleveno meso, mešajući i dalje dok meso ne pobeli. U ovom času sipati vino i pustiti da alkohol ispari. Naliti gustim sokom od paradajza i začiniti, ali posoliti tek na kraju kuvanja. Dodati tek toliko bujona ili vode da meso bude pokriveno.
Dinstati sat, sat i po, vremena na vrlo tihoj vatri, dok se tečnost ne bude povezala s mesom u sos. Potrebno je dugo i lagano kuvanje za uspeh ovog sosa. Ako bude trebalo, dolivati po malo bujona, ili vode, da bi se održao period kuvanja od sat vremena. Probati sos i posoliti prema ukusu.
Pred kraj dinstanja sosa skuvati špagete prema uputstvu proizvodjača. Obavezno posoliti vodu u kojoj se kuvaju. Procediti ih.
Izmešati špagete s mesom, ili servirati odvojeno, ali toplo - uz neizostavni parmezan.
Nema komentara:
Objavi komentar