Špageti Bolonjeze




Uvek dobrodošli špageti i za ručak i za večeru :)  
Priprema je vrlo jednostavna, a ukus je nesrazmeran jednostavnosti.

Koristim italijansku testeninu jer je uvek istog kvaliteta i neće se pretvoriti u kašu nakon kuvanja, ili pola skuvati a pola raspasti. Meso meljem sama, prethodno ga očistivši od žilica i masnoće. 

Sastojci:
sos:
  • 300 g mlevenog junećeg mesa od buta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 mala šargarepa
  • 1 čaša (200 ml) crnog vina  
  • 240 ml gustog soka od paradajza
  • 1/2 kaf. kaš bibera
  • po 1/2 kaf. kaš. origana, bosiljka, majčine dušice, majorana
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 300 ml govedjeg bujona ili vode 
testenina:
  • 300 g italijanskih špageta 
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 3 litre vode
završna nota:
  • parmezan za posipanje

Količine su za 2-3 osobe.
Ukoliko pijemo vino uz obrok, uvek neka bude ono koje smo koristili za spremanje jela.

Priprema:

Dinstati na ulju na tihoj vatri, što je naročito važno zbog ulja koje ne bi smelo da zadimi, glavicu fino sečenog crnog luka, a zatim dodati izrendanu šargarepu. Nastaviti s dinstanjem stalno mešajući, pa posle par minuta dodati mleveno meso, mešajući i dalje dok meso ne pobeli. U ovom času sipati vino i pustiti da alkohol ispari. Naliti gustim sokom od paradajza i začiniti, ali posoliti tek na kraju kuvanja. Dodati tek toliko bujona ili vode da meso bude pokriveno.

Dinstati sat, sat i po, vremena na vrlo tihoj vatri, dok se tečnost ne bude povezala s mesom u sos. Potrebno je dugo i lagano kuvanje za uspeh ovog sosa. Ako bude trebalo, dolivati po malo bujona, ili vode, da bi se održao period kuvanja od sat vremena. Probati sos i posoliti prema ukusu.

Pred kraj dinstanja sosa skuvati špagete prema uputstvu proizvodjača. Obavezno posoliti vodu u kojoj se kuvaju. Procediti ih. 

Izmešati špagete s mesom, ili servirati odvojeno, ali toplo - uz neizostavni parmezan. 












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF