Zašto bismo mesili hleb kad možemo da ga kupimo iza ćoška?
Pa, pre svega, domaći hleb je za klasu bolji od hleba iz najbolje pekare. Sa sigurnošću znamo šta smo u testo stavili, možemo da eksperimentišemo s različitim vrstama brašna, semenki i začina, a kuhinja divno miriše dok se hleb peče :) Hleb je vruć i hrskav i možemo odmah da ga jedemo.
Ukoliko budemo u situaciji u kojoj nemamo priliku da kupimo hleb, recimo, za vreme praznika, zašto ga ne bismo umesili? :)
Sastojci:
kvasac
- 250 ml mlake vode
- 20 g svežeg kvasca (1/2 kockice)
- 1 ravna kašika šećera ili meda
- 2-3 kašike namenskog brašna
- 380-400 g prosejanog namenskog brašna
- fermentisan kvasac
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1.5 kaf. kaš soli
Dobićemo 2 bageta dužine 37 cm.
Priprema:
U lončiću smlačiti vodu, pa dodati polovinu kockice kvasca i razmutiti. Dodati šećer ili med i 2-3 kašike brašna, pa dobro promešati. Pokriti lončić i ostaviti blizu šporeta, na toplom, da kvasac fermentiše. To bi trebalo da se dogodi u rasponu od 10-15 minuta.
U veću činiju staviti 2/3 prosejanog brašna i so. Dodati kvasac i maslinovo ulje, pa promešati kašikom. Kada smesa postane kompaktna, dodavati malo po malo ostatak brašna i mesiti testo rukom u činiji. Zatim ga prebaciti na radnu ploču i mesiti još 5 minuta. Iako je testo odavno umešeno, dobro je da se mesi malo duže, jer time ubacujemo vazduh u budući hleb.
Staviti loptu od testa u činiju i pokriti plastičnom folijom. Posle 20 minuta testo će se udvostručiti. Premesiti ga i vratiti u činiju. Neka raste narednih 30 minuta.
Na pleh od šporeta postaviti hartiju.
Podeliti testo na 2 dela, za 2 bageta.
Rastanjiti prstima jedan deo, pa testo urolati i rukama valjati da bi se hleb izdužio na veličinu pleha. Kod mene je dužina bila 37 cm, a prečnik 4-5 cm. Rolnicu staviti na pleh, sastavom okrenutu na dole.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Ostaviti hleb da još jednom poraste dok se rerna bude grejala. Pred samo ubacivanje pleha u rernu, žiletom zaseći malo dublje, ukoso, svaki hleb na nekoliko mesta.
U šerpicu sipati 1/2 litre vode i staviti je na dno rerne. Vodena para će pomoći da korica bude hrskavija. Peći hleb dvadesetak minuta, ili dok ne bude porumeneo. Izvaditi pleh iz rerne, a hleb ostaviti desetak minuta da odahne.
U kutiji će hleb ostati mekan i fin čak i sutradan.
Recept je isprobala Tanja Djordjević. Hvala na poverenju :)
E ja obožavam ovakve stvarčice:))prelepo izgledaju ovi bageti i miris im osećam:))Obavezno ću ih probati!
OdgovoriIzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbrišiJavi utisak :)
Savrsenstvo :kao da su iz pekare , ma i bolje :) ) Prosto bez mane , savrseni :) ))) odusevljena testom , mekocom , lakocom pravljenja .!!! Pozdrav!!!
IzbrišiHvala na poverenju :)
OdgovoriIzbriši