Baget hleb




Mešenje hleba je, zapravo, vrlo jednostavan proces, koji ne zahteva mnogo uloženog napora i vremena, već samo malo strpljenja. 

Zašto bismo mesili hleb kad možemo da ga kupimo iza ćoška?
Pa, pre svega, domaći hleb je za klasu bolji od hleba iz najbolje pekare. Sa sigurnošću znamo šta smo u testo stavili, možemo da eksperimentišemo s različitim vrstama brašna, semenki i začina, a  kuhinja divno miriše dok se hleb peče :) Hleb je vruć i hrskav i možemo odmah da ga jedemo. 

Ukoliko budemo u situaciji u kojoj nemamo priliku da kupimo hleb, recimo, za vreme praznika, zašto ga ne bismo umesili? :)

Sastojci:
kvasac
  • 250 ml mlake vode
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 kockice)
  • 1 ravna kašika šećera ili meda
  • 2-3 kašike namenskog brašna
testo
  • 380-400 g prosejanog namenskog brašna
  • fermentisan kvasac
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1.5 kaf. kaš soli

Dobićemo 2 bageta dužine 37 cm. 

Priprema:

U lončiću smlačiti vodu, pa dodati polovinu kockice kvasca i razmutiti. Dodati šećer ili med i 2-3 kašike brašna, pa dobro promešati. Pokriti lončić i ostaviti blizu šporeta, na toplom, da kvasac fermentiše. To bi trebalo da se dogodi u rasponu od 10-15 minuta. 

U veću činiju staviti 2/3 prosejanog brašna i so. Dodati kvasac i maslinovo ulje, pa promešati kašikom. Kada smesa postane kompaktna, dodavati malo po malo ostatak brašna i mesiti testo rukom u činiji. Zatim ga prebaciti na radnu ploču i mesiti još 5 minuta. Iako je testo odavno umešeno, dobro je da se mesi malo duže, jer time ubacujemo vazduh u budući hleb.

Staviti loptu od testa u činiju i pokriti plastičnom folijom. Posle 20 minuta testo će se udvostručiti. Premesiti ga i vratiti u činiju. Neka raste narednih 30 minuta. 

Na pleh od šporeta postaviti hartiju.

Podeliti testo na 2 dela, za 2 bageta. 

Rastanjiti prstima jedan deo, pa testo urolati i rukama valjati da bi se hleb izdužio na veličinu pleha. Kod mene je dužina bila 37 cm, a prečnik 4-5 cm. Rolnicu staviti na pleh, sastavom okrenutu na dole. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Ostaviti hleb da još jednom poraste dok se rerna bude grejala. Pred samo ubacivanje pleha u rernu, žiletom zaseći malo dublje, ukoso, svaki hleb na nekoliko mesta.

U šerpicu sipati 1/2 litre vode i staviti je na dno rerne. Vodena para će pomoći da korica bude hrskavija. Peći hleb dvadesetak minuta, ili dok ne bude porumeneo. Izvaditi pleh iz rerne, a hleb ostaviti desetak minuta da odahne.

U kutiji će hleb ostati mekan i fin čak i sutradan.












Recept je isprobala Tanja Djordjević. Hvala na poverenju :)


4 komentara:

  1. E ja obožavam ovakve stvarčice:))prelepo izgledaju ovi bageti i miris im osećam:))Obavezno ću ih probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Savrsenstvo :kao da su iz pekare , ma i bolje :) ) Prosto bez mane , savrseni :) ))) odusevljena testom , mekocom , lakocom pravljenja .!!! Pozdrav!!!

      Izbriši

Print Friendly and PDF