Pileća supa sa griz-knedlama




Vreme je za pileću supu :)  

Kombinacija pilećeg mesa i povrća, poznato je još od 12. veka, podiže imunitet preventivno, a i tokom borbe protiv prehlade. Ukusna i lekovita, ova supa čini da se bolje osećamo. 

Kad god mi je potrebna kuvana piletina za neko jelo - napravim i supu, pa jednim potezom dobijem dva jela. Uvek koristim samo belo meso bez kostiju i kože, pa je i ovaj recept za ukusnu, ali nemasnu supu. 
Ukoliko obogatimo supu griz-knedlama, ručak će dobiti svečaniji ton :) 

Sastojci:
supa:
  • 2 pileća filea (1 pileće grudi)
  • 1.5 - 2 litre vode
  • zelen za supu - šargarepa, peršun i paškanat
  • komad celera
  • prepečen crni luk
  • 6 bibera u zrnu
knedle:
  • 30 g omekšalog putera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašike iseckanog peršuna
  • oko 50 g griza
završna nota:
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1/4 kaf. kaš. mlevenog bibera

Srazmerno količini mesa odrediti količinu vode. Na 350 grama mesa, recimo, litar vode. S obzirom da ima i povrća, neka bude litar i po. 

Priprema:

Sa luka skinuti samo gornji sloj ljuske, a zatim ga dobro oprati i preseći na pola, pa staviti na vrelu ringlu da se prepeče. Pomoću noža okrenuti luk na drugu stranu, onu s ljuskom, pa i nju zapeći. Staviti pečen luk u lonac u kome ćemo kuvati supu.

Dodati u isti lonac očišćeno povrće: celer, šargarepu, peršun, paškanat i nekoliko zrna bibera. Količine su prema ličnim afinitetima, ali voditi računa o srazmeri sastojaka. 

Piletinu isprati pod tekućom vodom i očistiti od masnoće ukoliko je ima, pa dodati u lonac. 

U lonac sipati vodu, pa ga staviti na ringlu koja je uključena na maksimum.

Dok voda ne bude proključala držati pomeren poklopac, da ne bi iskipela pena koja će se podići. Od tog trenutka smanjiti vatru i kuvati supu oko 40 minuta. Održavati količinu vode na početnom nivou, dodavanjem tople vode u količini koja je isparila. 

Procediti vruću supu kroz sitnu mrežicu. 

Ukoliko planirate da deo supe zamrznete, onda bi je trebalo podeliti na dva dela, jedan deo zakuvati s rezancima ili knedlama, a drugi deo ohladiti i podeliti u adekvatne plastične posude, pa staviti u zamrzivač. To je vrlo mudar izbor, jer se bujon (bistra supa) dodaje u mnoga jela, kao pojačivač ukusa i hranljive vrednosti.

Napraviti knedle
Umutiti omekšali puter i žumance. Umutiti belance mikserom, pa dodati žumancetu i puteru. Izmešati kašikom. Posoliti, dodati iseckan peršun. Dodavati malo po malo griz i mešati kašikom. Od veličine jajeta će zavisiti količina griza. Smesa bi trebalo da bude mekana, ali kompaktna. Oblikovati kašičicom knedle i stavljati u supu koja lagano vri. Kuvati dok knedle ne omekšaju. 

Druga, po meni bolja, varijanta je u tome da knedle odvojeno kuvamo u vodi koja lagano vri, a zatim da ih skuvane prebacimo u procedjenu supu. Šta time dobijamo? Prvo, izbeći ćemo puter koji će u izvesnoj meri izaći iz knedli tokom njihovog zagrevanja i kuvanja, a drugo, ostaće nam isti nivo supe koji smo imali na kraju kuvanja, jer knedle neće upiti tečnost. 

Posoliti supu, pa dodati iseckan peršun i mleveni biber. Ukoliko su knedle povukle tečnost, dodati toliko tople vode. Proveriti da li je supa dovoljno slana i doterati ukus.
Servirati. Nutricionisti kažu da se supa jede sa sobne temperature, nikako vrela.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF