Svaka kuća ima svoj recept za vanilice, a ovo su vanilice iz moje, porodične, manufakture :)
Sastojci:
testo:
- 125 g putera
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 100 g prah šećera
- sok i kora od 1/2 limuna
- ~350 g mekog brašna
- nekoliko kašika džema
- 150 g prah šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Izaći će 72 kolutića prečnika 3 cm, ili 36 vanilica.
Količinu putera podešavati prema prilici: od 125 grama do 200 grama. Srazmerno tome povećati količinu šećera i brašna, a ostali sastojci su nepromenjivi.
Vanilice se prave od masnog testa, koje je vrlo lako za pripremu.
Priprema:
Pripremiti pleh od šporeta, staviti papir, ili ga samo podmazati.
Umutiti mikserom puter s šećerom u kremastu smesu, pa dodavati jedno po jedno jaje, odnosno žumance, sok od pola limuna, po želji malo naribane kore od opranog limuna, i tek toliko prosejanog mekog brašna da bi započeli s mešenjem. Skloniti mikser i nastaviti mešenje rukom u činiji, dodajući po malo brašna i vodeći računa da ne preteramo. Prebaciti testo na radnu ploču i dovršiti s mešenjem. Testo mora da ostane gipko. Pobrašniti radnu površinu i razvući testo debljine 5-6 milimetara. Vaditi "krugove" pomoću rakijske čašice, ili odgovarajuće modle. Sitnije vanilice lepše izgledaju, ali je posao oko takvih pipaviji i zahteva mnogo više vremena.
Ostatak testa premesiti bez dodavanja brašna, ponovo razvući i nastaviti s vadjenjem krugova. Ponavljati sve dok ima testa.
U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 200°C. Staviti pleh s kolutićima u zagrejanu rernu. Smanjiti temperaturu na 180°C. Peći vrlo kratko, do 10 minuta, i ne dopustiti da testo požuti ili pregori. Nadgledati proces pečenja kroz staklo od rerne - jer je tanka granica izmedju belih i izgorelih vanilica!
Izvaditi pleh i ostaviti kolutiće da malo predahnu. Spajati po dva kolutića s džemom, pa uvaljati vanilice u prah šećer koji je pomešan s vanilin šećerom.
Nema komentara:
Objavi komentar