Špageti a la krem




Recept je odavno zapisan u mojoj svesci, a namenila sam ga ljubiteljima testenine, šampinjona i brzo spremljenih obroka :)

Bogata, kremasta, kombinacija uvek aktuelne paste i kvalitetnog sosa, fino će nas zasititi i zagrejati ovih hladnih jesenjih dana.

Sastojci:
  • 170 g italijanske testenine bilo koje vrste (85 g po porciji)
  • 1 kaf, kaš. soli
  • 1.5 l vode
sos:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 200 g šampinjona
  • 150 g kisele pavlake
  • 1/2 kaf. kaš. muskatnog oraha
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. majčine dušice
  • 20-40 g ribanog parmezana

Navedene mere su za 2 osobe. Količinu možemo povećati i prilagoditi svom ukusu - možda više kisele pavlake? Više šampinjona? Recept je fleksibilan po tom pitanju. 


Priprema:

Testenina i sos bi trebalo da budu kuvani u isto vreme.

Pripremiti povrće. Očistiti i iseckati glavicu crnog luka. Očistiti i iseckati beli luk. 
Oprati i na listiće iseckati šampinjone. 

U većem tiganju zagrejati na tihoj vatri ulje i otopiti puter. Dodati obe vrste iseckanog luka, pa dinstati, mešajući, dok ne budu omekšali. Dodati isečene šampinjone i 2-3 kašike vode, koja će pomoći pečurkama da puste svoje sokove, a ujedno sprečiti lepljenje za dno tiganja. Posoliti, pobiberiti, dodati muskatni orah i majčinu dušicu. Nastaviti s dinstanjem na tihoj vatri desetak minuta, sve dok šampinjoni ne budu kuvani, a tečnost gotovo sasvim isparila. Dodati kiselu pavlaku i parmezan, promešati i na toploj ringli sačekati, ukoliko je potrebno, dok testenina ne bude skuvana.

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Generalno, testenina se kuva 8-10 minuta. U veći lonac sipati puno vode, koju ćemo dovesti do ključanja. Posoliti. Dodati testeninu i promešati odmah i još nekoliko puta u toku kuvanja, da se ne bi zalepila izmedju sebe. Procediti testeninu i dodati u pripremljen sos. Promešati i odmah servirati. 

Jela s pečurkama se ne podgrevaju.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF