Bogata, kremasta, kombinacija uvek aktuelne paste i kvalitetnog sosa, fino će nas zasititi i zagrejati ovih hladnih jesenjih dana.
Sastojci:
- 170 g italijanske testenine bilo koje vrste (85 g po porciji)
- 1 kaf, kaš. soli
- 1.5 l vode
- 1 kašika putera
- 1 kašika ulja
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1 krupniji čen belog luka
- 200 g šampinjona
- 150 g kisele pavlake
- 1/2 kaf. kaš. muskatnog oraha
- 1/2 kaf. kaš. bibera
- 1 kaf. kaš. soli
- 1 kaf. kaš. majčine dušice
- 20-40 g ribanog parmezana
Navedene mere su za 2 osobe. Količinu možemo povećati i prilagoditi svom ukusu - možda više kisele pavlake? Više šampinjona? Recept je fleksibilan po tom pitanju.
Priprema:
Testenina i sos bi trebalo da budu kuvani u isto vreme.
Pripremiti povrće. Očistiti i iseckati glavicu crnog luka. Očistiti i iseckati beli luk.
Oprati i na listiće iseckati šampinjone.
U većem tiganju zagrejati na tihoj vatri ulje i otopiti puter. Dodati obe vrste iseckanog luka, pa dinstati, mešajući, dok ne budu omekšali. Dodati isečene šampinjone i 2-3 kašike vode, koja će pomoći pečurkama da puste svoje sokove, a ujedno sprečiti lepljenje za dno tiganja. Posoliti, pobiberiti, dodati muskatni orah i majčinu dušicu. Nastaviti s dinstanjem na tihoj vatri desetak minuta, sve dok šampinjoni ne budu kuvani, a tečnost gotovo sasvim isparila. Dodati kiselu pavlaku i parmezan, promešati i na toploj ringli sačekati, ukoliko je potrebno, dok testenina ne bude skuvana.
Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Generalno, testenina se kuva 8-10 minuta. U veći lonac sipati puno vode, koju ćemo dovesti do ključanja. Posoliti. Dodati testeninu i promešati odmah i još nekoliko puta u toku kuvanja, da se ne bi zalepila izmedju sebe. Procediti testeninu i dodati u pripremljen sos. Promešati i odmah servirati.
Jela s pečurkama se ne podgrevaju.
Nema komentara:
Objavi komentar