Sastojci:
pirinač:- 30 g pirinča
- 200 ml vode
- prstohvat soli
- 250-300 g dobre, sveže, kobasice
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika ulja
- 1 mesnata pečena paprika
- 1 paradajz ili 6-8 čeri paradajza
- 375 ml (1 1/2 šolja) gustog soka od paradajza (odličan je Tomatino)
- 375 ml (1 1/2 šolja) vode
- 1/4 kaf. kaš. bosiljka
- 1/4 kaf. kaš. origana
- 1/4 kaf. kaš. bibera
- 1/2 kaf. kaš. soli
- prstohvat šećera
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 2 kašike parmezana
Recept je za dve osobe, dve porcije supe, a ukoliko postoji potreba za većom količinom - proporcionalno povećati mere.
Važno je da kobasica bude kvalitetna, iz mesare u koju imamo poverenja.
Priprema:
Pirinač
Izmeriti suvi pirinač. Dobro ga ispirati sve dok voda ne bude kristalno čista. Procediti.
Staviti ga u lonac sa 5-6 puta većom količinom vode, i dodati malo soli. Promešati. Ostaviti da proključa, potom sasvim sniziti temperaturu i poklopiti. Kuvati 10-15 minuta. Proveriti da li je zrno kuvano, pa skloniti s vatre. Višak vode ocediti, a pirinač poklopiti do upotrebe.
Supa:
Kobasicu staviti u šerpicu i preliti vodom. Dovesti vodu do ključanja, smanjiti vatru i kuvati 7-10 minuta. Iz kobasice će izaći masnoća, što nam je i cilj. Ocediti vodu, a kobasicu držati ispod poklopca do upotrebe.
U šerpi zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati sitno iseckan crni luk. Ukoliko imamo, možemo dodati malo praziluka ili mladog luka, pa u tom slučaju upotrebiti pola glavice crnog luka. Dinstati luk nekoliko minuta.
Oljuštiti pečenu papriku i iseckati je. Dodati papriku dinstanom luku i pržiti sve zajedno nekoliko minuta.
Dodati sitno iseckan beli luk i sačekati da zamiriše, pa sipati sok od paradajza i vodu. Dodati kobasicu isečenu na kolutiće, biber, origano, bosiljak, šećer i so. Dodati oljušten i iseckan svež paradajz. Kuvati sve zajedno 15 minuta.
Skloniti s vatre, pa dodati skuvan i ocedjen pirinač i peršun. Promešati i proveriti da li je supa dovoljno slana. Servirati uz rendani parmezan.
Nema komentara:
Objavi komentar