Kondenzovano mleko
Kondenzovano mleko je proizvod koji se dobija uklanjanjem određene količine tečnosti iz mleka kuvanjem na tihoj vatri, uz dodatak šećera, oko sat vremena. Ja ga sama pravim, ali može da se nadje i u prodaji. Sličan proizvod je evaporisano mleko, s tom razlikom što se ono kuva bez šećera, a na kraju kuvanja ima svoju prirodnu slatkoću i odličan je dodatak crnoj kafi.

Kondenzovano i evaporisano mleko su često sastojci kolača i sladoleda.

Sastojci:
  • 450 ml punomasnog mleka
  • 150 g šećera

Dobićemo 250 ml kondenzovanog mleka. 

Priprema:

U šerpu sipati mleko, dodati šećer i promešati. Na tihoj vatri zagrejati mleko dok ne proključa, pa kuvati sledećih 60 minuta na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati. S vremena na vreme kašikom uzeti malo mleka iz šerpe, sipati na tanjirić i sačekati da se ohladi, da bismo proverili gustinu i prema tome odredili dužinu kuvanja. Pred kraj kuvanja podići će se pena, koju bi trebalo pažljivo sakupiti kašikom i skloniti. Kada se prvobitna količina bude smanjila na količinu od 250 ml, to je još jedan znak da smo završili s kuvanjem. 

Hladjenjem će se kondenzovano mleko još više zgusnuti. 

Kada se mleko bude sasvim ohladilo, staviti ga u staklenu posudu s poklopcem i čuvati u frižideru. Rok trajanja je, kažu, mesec dana, a taj podatak ne mogu da potvrdim, jer kondenzovano mleko uvek namenski napravim i odmah potrošim. 

2 komentara:

  1. Ovaj receptek je dusu dao za neke fine kolacice, kremice i praline... mada bi verovatno i pre nestalo koliko je ukusno.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. :)))

    Kolači, kreme i sladoledi su me odavno nagnali da potražim recept za "kućnu radinost", jer kondenzovano mleko nije obavezan artikal na rafovima, a kad ga bude u radnjama - nije ni jeftino. Ovako, čas posla i vrlo jeftino dobijem svoje mleko bez mane :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF