Kao i svi medeni kolači i ovi prhki keksovi su specifičnog, odličnog, ukusa i divnog mirisa na egzotične začine :)
- 250-300 g mekog brašna
- 1 kaf. kaš. sode bikarbone
- 1 kaf. kaš. đumbira u prahu
- 1 kaf. kaš. cimeta
- prstohvat mlevenog karanfilića
- prstohvat soli
- 120 g putera
- 70 g šećera
- 40 g meda
- 1 sitnije jaje
- 100 g prah šećera
- 1-2 kašike limunovog soka
- 1 kaf. kaš. omekšalog putera
- 1 belance
- 50 g šećera
- 1 kašika soka od limuna
Od navedenih mera izaći će različit broj kolača u zavisnosti od raspona jelkice, koji se kreće od 5 do 8 cm visine. Kad želimo brzo da završimo, pravićemo veće jelkice. Recimo da bi 30 komada bio najmanji broj.
Priprema:
Pomešati suve sastojke: 2/3 prosejanog brašna, sodu bikarbonu, đumbir, karanfilić, cimet i so. Ako karanfilić nije u prahu - izdrobiti ga pomoću oklagije.
U drugoj činiji mikserom dobro umutiti šećer i jaje, pa dodati med i još malo mutiti. Dodati omekšali puter i mutiti dok se svi sastojci ne budu sjedinili u finu, kremastu, smesu. Zatim dodavati, malo po malo, brašno sa začinima. Smanjiti brzinu miksera i mutiti testo dok metlice budu mogle da se okreću, a zatim preći na mešenje rukama, uz dodavanje preostalog brašna. Sa brašnom treba biti oprezan, jer ako ga dodamo previše, testo više neće biti glatko nego sipkavo, a to nam za ovaj kolač nije potrebno. Konačno, testo treba da bude vrlo gipko, čak toliko da nam se čini da bi trebalo dodati još brašna, ali ako se ne lepi pod rukama, tu stati. Umotati testo u foliju i ostaviti ga sat vremena u frižideru, a može da stoji i preko noći.
Kada testo budemo izvadili iz frižidera biće tvrdo i kruto, pa ga ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
Spremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.
Pobrašniti radnu površinu i razviti testo debljine 4-6 milimetara. Manje jelkice biće tanje, a veće deblje. Oštrim nožem iseći šlajfne širine 5-8 centimetara, pa svaku šlajfnu iseći "cik-cak". Dobijene trouglove oprezno podići pomoću noža i prebaciti ih u pleh. Ne zbijati kolače jer će se uvećati u toku pečenja. Ostatak testa premesiti bez dodavanja brašna, ponovo razviti i seći trougliće.
Na polovini sečenja testa uključiti rernu da se greje na 175°C. Pleh staviti na sredinu, ili jedan nivo bliže dnu rerne, što će zavisiti od osobine pećnice i jačine grejača.
Peći keks desetak minuta, uz obavezno nadgledanje procesa pečenja, jer je tanka linija izmedju pečenih i izgorelih kolača. Kolači treba da ostanu svetle boje odozgo, a odozdo i po ivicama da budu tek blago rumeni.
Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti kolače da se potpuno ohlade.
Glazura: Pripremiti glazuru od limuna, prah šećera i omekšalog putera. Snažno mutiti sastojke kašikom desetak minuta, dodajući po malo, naizmenično, prah šećera ili soka od limuna, dok se ne bude formirala potrebna gustina. Smesa bi trebalo da bude dovoljno retka da prodje kroz tanki otvor na nastavku šprica, a dovoljno gusta da iz njega ne curi.
U nedostatku špric-kese poslužiti se kesom za zamrzivač. Sipati glazuru u kesu i oštrim makazama odseći milimetar s vrha jednog od dva zatvorena ugla na kesi. Istiskivati glazuru kroz taj mali otvor i šarati po keksu.
Glazura na drugi način, primenjena u ovom receptu:
Kuvati na pari uz stalno mešanje belance i šećer, dok se šećer ne bude sasvim istopio. Uzeti malo smese iz šerpe i protrljati izmedju prstiju. Ukoliko se šećer istopio, a smesa postala lepljiva, bela i penušava - skloniti s vatre. Skrenuću pažnju da postoji realna opasnost da se belance skuva u toku pripreme, što nikako neće valjati. Zato bi trebalo da voda lagano struji i da vrlo često proveravamo da li se šećer istopio, da bi na vreme sklonili smesu s vatre.
Prebaciti u vatrostalnu činiju, dodati sok od limuna i mutiti mikserom sve dok se smesa ne bude ohladila i formirala čvrst i stabilan šam. Staviti šam u špric i šarati po keksu.
Išarani keks položiti horizontalno, bez naslanjanja na druge kolače, pa ostaviti najmanje dva sata da se glazura osuši i očvrsne.
Ovi kolači mogu da stoje do nedelju dana u kutiji s poklopcem.
Nema komentara:
Objavi komentar