Sastojci:
- 7-8 paprika babura srednje veličine
- 500 g govedjeg mlevenog mesa
- 1 glavica krupnijeg crnog luka
- 3 kašike paradajz pirea
- 150 g opranog pirinča okruglog zrna
- 1 čen belog luka
- 2 kašike iseckane mirodjije i peršuna
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- 350 ml gustog soka od paradajza (godinama koristim Tomatino klasik)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1.5 dl vode
- 1-2 oljuštena paradajza za poklopčiće
Količine su namenjene za jedan ručak za 4 osobe, ili dva ručka za 2 osobe.
Ukoliko preostane malo fila, a nemamo više babure - napuniti tikvicu ili manji patlidžan.
Priprema:
Ovom prilikom nisam koristila pire od paradajza, pa mi je bilo potrebno 20-ak minuta da laganim kuvanjem redukujem 1.5 dl gustog soka od paradajza na 3 kašike pirea. Dok sam pripremala meso, paradajz pire je bio spreman.
Komad govedjeg mesa isprati pod hladnom vodom, posušiti ubrusom, skinuti žilice i masnoću, iseći na komadiće i samleti. U današnje vreme električnih mašina i čopera to nije nikakav problem. I moja mama je sama mlela meso na ručnoj mašini, a ja sam, dete, stajala pored nje i proveravala da li je dobro očistila meso od svih onih dodataka koji nisu crvene boje. Nekih navika iz detinjstva se nikad nećemo odreći :)
Samleti kim u blenderu, ili ga pritisnuti par puta oklagijom na dasci i izmrviti.
Oprati peršun i mirodjiju, pa ih sitno iseći. Iseckati beli luk.
Isprati pirinač iz nekoliko voda i ostaviti ga na cediljci.
Paprike oprati pazeći da ostanu cele, pa izvaditi peteljke i semenke. Noktom na palcu "bockati" u krug oko peteljke i na taj način će se peteljka sasvim lako odvojiti od paprike.
Priprema fila koji se ne dinsta:
Oljuštiti, oprati i sitno iseći crni luk, posoliti prstohvatom soli i izgnječiti rukom. Dodati pire od paradajza, ili redukovan gusti sok od paradajza.
Dodati mleveno meso, pirinač, iseckan peršun i mirodjiju, beli luk, biber, kim, sok od limuna, so i maslinovo ulje. Dobro izmešati i sjediniti.
Priprema paradajz umaka:
U činijici sastaviti gusti sok od paradajza, vodu, kašiku ulja, so i šećer. Dobro izmešati. Nije na odmet dodati i jedan oljušten, iseckan, svež paradajz, ili komadiće paradajza koji su preostali posle stavljanja "poklopčića".
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Filovanje paprika:
Puniti babure pripremljenim mesnim filom, ne preterano čvrsto, i svaku zatvoriti s 1/4 oljuštenog paradajza. Slagati ih uspravno u duboku vatrostalnu posudu ili šerpu. Odozgo i izmedju paprika sipati pripremljen umak, koji bi trebalo da bude tek malo više od polovine visine paprika.
Imati u vidu da će umak od paradajza ključati i prskati po rerni, pa izabrati prilično duboku posudu, ili staviti posudu s paprikama na veći pleh.
Zatvoriti šerpu pek-papirom, preko koga postaviti i ušuškati alu-foliju. Staviti paprike u zagrejanu rernu. Peći s folijom 40 minuta, zatim izvaditi šerpu i skloniti hartiju i foliju, a paprike odozgo preliti umakom iz šerpe pomoću kašike. Vratiti šerpu s paprikama u rernu i nastaviti pečenje bez folije još 40 minuta.
Uz punjene paprike odlično idu pire krompir ili mileram. Ukoliko jelo ostavljamo za sutradan, obavezno ga čuvati u frižideru.
Meni su ovakve najbolje i kod nas su se uvijek ovako pravile samo sto ja fil izdinstam prije punjenja.
OdgovoriIzbrišiirenalana ... Nije potrebno dinstanje mesa, u ovom receptu nije :)
IzbrišiMama je uvek malo kuvala pirinac prije da ga mesa sa mesom i ja tako radim :) Super recept !
OdgovoriIzbrišiNadezda, hvala :) U ovom receptu nije potrebno, a pirinač samo dobro oprati. Slike pokazuju kako paprike izgledaju. Možeš mi verovati na reč da su vrlo ukusne :)
Izbriši