Punjene paprike pečene u rerni




Recept za punjene pečene paprike odavno imam. Moja, tada nova, gastro-knjižica upoznavala je čitaoce s jelima sa različitih meridijana, pa je nacionalno jelo iz Turske bilo predstavljeno receptom za punjene paprike iz rerne, koji mi se odmah dopao :) Turski recept se malko razlikuje od našeg, a punjene paprike su ukusnije.

Sastojci:
  • 7-8 paprika babura srednje veličine
fil:
  • 500 g govedjeg mlevenog mesa 
  • 1 glavica krupnijeg crnog luka
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 150 g opranog pirinča okruglog zrna
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike iseckane mirodjije i peršuna
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sok od 1/2 limuna
paradajz umak:
  • 350 ml gustog soka od paradajza (godinama koristim Tomatino klasik)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1.5 dl vode
finale:
  • 1-2 oljuštena paradajza za poklopčiće

Količine su namenjene za jedan ručak za 4 osobe, ili dva ručka za 2 osobe.
Ukoliko preostane malo fila, a nemamo više babure - napuniti tikvicu ili manji patlidžan.

Priprema:

Ovom prilikom nisam koristila pire od paradajza, pa mi je bilo potrebno 20-ak minuta da laganim kuvanjem redukujem 1.5 dl gustog soka od paradajza na 3 kašike pirea. Dok sam pripremala meso, paradajz pire je bio spreman.

Komad govedjeg mesa isprati pod hladnom vodom, posušiti ubrusom, skinuti žilice i masnoću, iseći na komadiće i samleti. U današnje vreme električnih mašina i čopera to nije nikakav problem. I moja mama je sama mlela meso na ručnoj mašini, a ja sam, dete, stajala pored nje i proveravala da li je dobro očistila meso od svih onih dodataka koji nisu crvene boje. Nekih navika iz detinjstva se nikad nećemo odreći :) 

Samleti kim u blenderu, ili ga pritisnuti par puta oklagijom na dasci i izmrviti. 

Oprati peršun i mirodjiju, pa ih sitno iseći. Iseckati beli luk.

Isprati pirinač iz nekoliko voda i ostaviti ga na cediljci.

Paprike oprati pazeći da ostanu cele, pa izvaditi peteljke i semenke. Noktom na palcu "bockati" u krug oko peteljke i na taj način će se peteljka sasvim lako odvojiti od paprike.

Priprema fila koji se ne dinsta:

Oljuštiti, oprati i sitno iseći crni luk, posoliti prstohvatom soli i izgnječiti rukom. Dodati pire od paradajza, ili redukovan gusti sok od paradajza.

Dodati mleveno meso, pirinač, iseckan peršun i mirodjiju, beli luk, biber, kim, sok od limuna, so i maslinovo ulje. Dobro izmešati i sjediniti. 

Priprema paradajz umaka:

U činijici sastaviti gusti sok od paradajza, vodu, kašiku ulja, so i šećer. Dobro izmešati. Nije na odmet dodati i jedan oljušten, iseckan, svež paradajz, ili komadiće paradajza koji su preostali posle stavljanja "poklopčića".

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Filovanje paprika:

Puniti babure pripremljenim mesnim filom, ne preterano čvrsto, i svaku zatvoriti s 1/4 oljuštenog paradajza. Slagati ih uspravno u duboku vatrostalnu posudu ili šerpu. Odozgo i izmedju paprika sipati pripremljen umak, koji bi trebalo da bude tek malo više od polovine visine paprika. 

Imati u vidu da će umak od paradajza ključati i prskati po rerni, pa izabrati prilično duboku posudu, ili staviti posudu s paprikama na veći pleh.

Zatvoriti šerpu pek-papirom, preko koga postaviti i ušuškati alu-foliju. Staviti paprike u zagrejanu rernu. Peći s folijom 40 minuta, zatim izvaditi šerpu i skloniti hartiju i foliju, a paprike odozgo preliti umakom iz šerpe pomoću kašike. Vratiti šerpu s paprikama u rernu i nastaviti pečenje bez folije još 40 minuta. 

Uz punjene paprike odlično idu pire krompir ili mileram. Ukoliko jelo ostavljamo za sutradan, obavezno ga čuvati u frižideru.













4 komentara:

  1. Meni su ovakve najbolje i kod nas su se uvijek ovako pravile samo sto ja fil izdinstam prije punjenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. irenalana ... Nije potrebno dinstanje mesa, u ovom receptu nije :)

      Izbriši
  2. Mama je uvek malo kuvala pirinac prije da ga mesa sa mesom i ja tako radim :) Super recept !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadezda, hvala :) U ovom receptu nije potrebno, a pirinač samo dobro oprati. Slike pokazuju kako paprike izgledaju. Možeš mi verovati na reč da su vrlo ukusne :)

      Izbriši

Print Friendly and PDF