Piletina s medom i limunom na salati




Ima nešto posebno u ovoj laganoj i aromatičnoj salati :) Fino začinjeno pileće meso, svežina zeleniša, slatkoća kruške, pikantan preliv od senfa i meda, a svi ukusi tako dobro idu zajedno i čine vrlo ubedljivu kombinaciju! Salata se brzo priprema, za otprilike 35 minuta.

Sastojci:
piletina u marinadi:
  • 2 pileća filea, oko 400 g
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica meda
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica soja sosa
  • 1/4 kašičice crvene mlevene paprike
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje mesa
salata:
  • 200 g mešanog zeleniša - rukolica, baby spanać, zelena salata
  • 1 sitnija kruška
  • 8 polovina oraha
  • 1 komad mladog luka
preliv:
  • 2 kašike maslinovog ulja ili ulja u kome se pržila piletina
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica meda
  • 1-2 kašičice jabukovog ili balzamiko sirćeta
  • prstohvat soli

Navedene količine su za 2 osobe, ako je salata ceo obrok. 

Priprema:

Priprema piletine:

Pileće filete isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Očistiti od žilica, masnoće i opnica.
U činiju dodati sok od limuna, soja sos, prstohvat bibera, prstohvat soli, crvenu mlevenu papriku, med i izrendisan beli luk. Dobro promešati, pa dodati pripremljeno belo meso. Uvaljati ga u marinadu i ostaviti 10-20 minuta. Okrenuti meso jednom za vreme mariniranja. U dubljoj šerpici zagrejati na tihoj vatri nekoliko kašika ulja, pa dodati meso bez marinade. Prvo ga zapeći sa svih strana, zatim delimično poklopiti šerpicu i dinstati meso oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kriške. 

Priprema preliva:

U činijici izmešati senf, jabukovo ili balzamiko sirće, med i so. Dodati maslinovo ulje ili ohladjeno ulje u kome se pržila piletina, pa dobro izmešati i sjediniti sastojke. Probati i doterati ukus. 

Priprema salate:

Zelenu salatu, baby spanać i rukolicu očistiti i dobro oprati u hladnoj vodi. Ocediti i staviti u činiju. Krušku oprati, prepoloviti, izvaditi semenke i iseći na komadiće. Dodati u činiju. Iseckati orahe i dodati u činiju. Mladi luk očistiti i oprati, pa iseckati i dodati u činiju. Dodati isečeno meso. Odmah servirati uz pripremljen preliv. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF