Još jedan stari recept u sezoni kiselog kupusa. Ova vrlo ukusna pita može biti poslužena kao toplo predjelo, ili kao zakuska uz pivo ili vino.
Sastojci:
- 6 listova tankih kora (3 x 2 lista)
preliv:
- 2 kašike ulja
- 1 dl vode
- prstohvat soli
krompir:
- 2 veća krompira
- 1-2 kašike ulja
- 1/2 kaf. kaš. soli
nadev:
- 500 gr kiselog kupusa (300 g iseckanog, ispranog i rukom iscedjenog kupusa)
- 1 kašika ulja
- 50 grama suve, mesnate, slanine
- 1 sveža kobasica
- 1 glavica crnog luka
- 4 kašike gustog soka od paradajza
- 2 čena belog luka
- 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- prstohvat kima
- so po potrebi
Važno je da kobasica bude kvalitetna, domaća ili iz mesare u koju imamo poverenja.
Od navedenih mera dobićemo 3 savijače.
Priprema nadeva:
Kupus iseći na tanke rezance, pa ga isprati pod vodom, a zatim iscediti rukom, da bi ga oslobodili viška soli.
Sitno isečenu suvu, mesnatu, slaninu propeći na ulju, na tihoj vatri. Dodati sitno isečen crni luk i kobasicu isečenu na kolutiće. U ovom receptu sam zamenila slaninu pečenicom. Pržiti nekoliko minuta, pa dodati ocedjen kiseli kupus i začiniti sokom od paradajza, sitno seckanim belim lukom, biberom i kimom. Sipati malo vode i dinstati, uz povremeno dolivanje po malo vode, dok kupus ne bude omekšao.
Priprema krompira:
Zagrejati rernu na 200°C. U manji pleh postaviti hartiju. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kockice, posoliti, preliti s 2 kašike ulja, izmešati i staviti u pleh. Povremeno promešati da se kockice krompira ne bi zalepile za hartiju, i peći dok ne porumene. Podesiti vreme tako da i krompir i kupus budu gotovi istovremeno.
Rernu ne bi trebalo isključivati ako odmah nastavljamo. Pripremiti pleh za savijače, postaviti hartiju.
Pomešati krompir s kupusom i time filovati po 2 lista tankih kora. Svaku koru premazati pomoću četkice pripremljenim prelivom od vode, soli i ulja.
Peći savijače oko 20 minuta na 200°C dok ne porumene.
Premazati preliv četkicom preko savijača, zatim ih ponovo zapeći u rerni nekoliko minuta. Sačekati da se pita prohladi, pa je iseći i servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar